De regering van Tsjechië maakt zich zorgen om nepnieuws. De oplossing: een anti-nepnieuws taskforce, twintig man sterk, die valse berichtgeving over migranten, terrorisme en politiek in het land te lijf moet gaan. Dat alles in het licht van de verkiezingen in Tsjechië volgend jaar oktober.
De overheid van Tsjechië zegt bewijs in handen te hebben dat nepnieuws de publieke opinie beïnvloedt, en besloot daarop de eenheid in het leven te roepen om het nepnieuws een halt toe te roepen. Tegenstanders van het plan vrezen voor censuur en teloorgang van de vrijheid van meningsuiting in Tsjechië.
Maar het is nodig, stellen overheidsfunctionarissen van het land: nepnieuws tiert immers welig op het internet. Donald Trump zou er door in het zadel zijn geholpen, met dank aan Russische hackers en ’trollen’. Tsjechië vreest eenzelfde scenario in eigen land, geënsceneerd door Moskou.
Dat kan allemaal niet met de verkiezingen in het vooruitzicht, vindt de Tsjechische overheid. Daarom onderzoekt de taskforce al het vermeende nepnieuws, en deelt via een ’toegewijd’ Twitteraccount mee welk nieuws echt is en welk niet. Op een speciaal, nieuw te bouwen onderdeel op de website van de regering komt vervolgens de overheidsvisie op het nepnieuws in kwestie.
De eenheid krijgt zijn hoofdkwartier in Praag. Frappant genoeg in een overheidsgebouw dat de geheime dienst van het communistisch regime tijdens de Koude Oorlog gebruikte om verhoren af te nemen.
Het is misschien niet volledig te bewijzen, zeiden vertegenwoordigers van de Tsjechische regering tegen The Guardian, maar Praag is er van overtuigd dat Rusland achter veertig websites zit die onjuiste informatie in het Tsjechisch verspreiden. Waaronder radicale ideeën, complottheorieën en onjuiste rapporten.
Bijvoorbeeld toen de president van het land, Milos Zeman, tijdens een demonstratie het verwijt kreeg te veel op de hand van Moskou te zijn. Niet veel later verscheen online een artikel dat stelde dat de president slachtoffer was geworden van een Amerikaans complot, dat een ‘Majdan-achtige’ demonstratie had geregisseerd.
De Amerikaanse ambassade in Praag zou het brein achter de actie zijn geweest, aldus dat nieuwsbericht. Tsjechië weersprak het meteen en probeerde de bron van de site te achterhalen, maar de schade was al aangericht. Het bericht was koren op de molen van critici van de president.
Hetzelfde geldt voor websites die reppen over de gevaren van islamitische vluchtelingen die toevlucht zoeken tot Tsjechië. Gevreesd wordt dat die de publieke opinie over de Tsjechische aanpak van de vluchtelingencrisis en de terreurdreiging in het land beïnvloeden.
“Ze (Rusland, red.) zullen ongetwijfeld proberen de aankomende verkiezingen te beïnvloeden door mensen die waarschijnlijk voor de democratische partijen zouden stemmen te ontmoedigen om naar de stembus te gaan”, zei Tomáš Prouza, de Tsjechische staatssecretaris van Europese Zaken, tegen The Guardian.
Ook hooggeplaatste medewerkers van de Tsjechische veiligheidsdiensten hebben eerder meegedeeld dat de Russische inlichtingendiensten bijzonder actief zijn in hun land. Hun agenda zou vooral bestaan uit ‘disinformatie fabriceren’ en de gedachte verspreiden dat ‘iedereen liegt’.
Bron: Trouw