De Russische nieuwssite Lenta.ru heeft een bericht gepubliceerd waarin beweerd wordt dat Europese leiders een beroep doen op de Oekraïense president om de afspraken van het Minskakkoord na te komen.
De bron voor deze bewering op Lenta.ru is het rapport van het officiële Russische persbureau TASS over het overleg tussen de Franse, Duitse en Oekraïense regeringsleiders in Brussel na gesprekken op 18 maart.
“Hollande en Merkel hebben Porosjenko aan de noodzaak herinnerd om verkiezingen in de Donbas te houden,” is de kop van het bericht op de Engelse pagina van het persbureau.
In feite heeft niemand tijdens het overleg Porosjenko erop gewezen dat hij – als enige – de afspraken van het Minskakkoord moet nakomen. In de video van het overleg, dat beschikbaar is op de website van de Europese Commissie, zei president Hollande (1:12-2:00) dat de drie leiders gesproken hebben over “het uitvoeren van het Minskakkoord, dat nu in een impasse zit, en dat Rusland en Oekraïne de nodige stappen zetten om de afspraken na te kunnen komen.”
In het rapport van het overleg op Lenta.ru en op TASS wordt Rusland in het geheel niet genoemd. Beide berichten zijn dusdanig geschreven dat het lijkt of enkel Oekraïne en de Oekraïense verplichtingen om de afspraken na te komen onderwerp van gesprek waren. In beide berichten worden evenmin de sancties tegen Rusland vermeld, die van kracht zijn zolang Rusland zich niet aan de afspraken van het Minskakkoord houdt. Bovendien wordt er op zowel Lenta.ru als op TASS met geen woord gerept over het feit dat Hollande en Merkel hebben toegezegd om de Krim, het schiereiland dat door Rusland is geannexeerd, nog altijd niet te erkennen als Russisch grondgebied.
Het bericht met de verdraaide woorden over Porosjenko’s rol in het Minskakkoord is overgenomen door Vzglyad, Rossiyskaya Gazeta, Nezavisimaya gazeta en andere.
Het Minskakkoord is een overeenkomst over een bestand in Oost-Oekraïne. De regeringsleiders van Oekraïne, Rusland, Frankrijk en Duitsland hebben afspraken gemaakt over onder andere een wapenstilstand en terugtrekking van de troepen in de Donbas. Het akkoord is in 2015 eveneens getekend door de pro-Russische separatisten.