Джерело: The Insider

У «Вестях» з’явився сюжет під заголовком «Легендарна операція: як спецслужби вирахували зрадника за допомогою екстрасенсів», де  говориться:

«У програмі „ Малахов” на каналі „Россия” вперше розповіли про унікальні операції, які в 1990-і роки проводили жінки-екстрасенси із засекреченого підрозділу 10003. Саме їм вдалося свого часу попередити про бомбардування в Югославії, а також вирахувати зрадника, який обіймав високий пост у Головному розвідувальному управлінні і передавав секретні дані США.

Керівник підрозділу генерал-лейтенант Олексій Савін зазначив, що його учні, які пройшли суворий відбір та спеціальні курси, працювали за унікальними авторськими методиками. Коли про їхні успіхи дізналися представники контррозвідки, то звернулися по допомогу у пошуках джерела багаторічного витоку секретної інформації.

В результаті роботи з’ясувалося, що Дмитро Поляков, який на той момент обіймав посаду начальника Академії Головного розвідувального управління, ще 1961 року запропонував американцям співпрацю.

Тобто всі розвідники, які випускалися, потрапляли в поле зору американців. Усі ці списки йшли туди”, – пояснив Савін.

Аналітики команди 10003 вирахували Полякова з кількох можливих кандидатур, змогли грамотно прорахувати його психологічні особливості та домогтися зізнання. На думку експертів, це була одна із найскладніших операцій, оскільки злочинець був професіоналом своєї справи, який сам пройшов усі щаблі ГРУ».

Військова частина 10003, вона ж «Експертно-аналітичне управління з незвичайних можливостей людини та особливих видів озброєнь Генерального штабу Збройних сил Російської Федерації», — скандально відомий підрозділ, де розробляли застосування у військових цілях так званих паранормальних явищ і ненаукових теорій від ясновидіння та телепатії до торсіонних полів. Голова комісії РАН з боротьби із лженаукою академік Едуард Кругляков говорив у доповіді на президії РАН у 1999 році:

«[Комісія пропонує] домогтися позитивної відповіді від уряду Російської Федерації щодо обов’язкової експертизи в Російській Академії наук проєктів створення нової, зокрема військової, техніки, заснованої на використанні невідомих традиційній науці фундаментальних законів природи (торсіонні поля, антигравітація, „хвильовий геном” тощо). Вважати за доцільне проведення експертизи не тільки передбачуваних, а й уже взятих до виконання проєктів, зокрема розроблених у рамках в/ч 10003.

Незважаючи на глуху завісу секретності, все ж таки дещо стає відомим. Відомо, зокрема, що роботи над торсіонними технологіями продовжуються. Не зрозумілі, щоправда, рушійні сили: невігластво чи корупція? Відомо, що у Міністерстві оборони узаконено астрологію. Головний астролог, капітан I рангу А.Бузінов, засновує свої прогнози на “розташуванні планет”, “процесах в атмосфері”, спираючись те що, що “магнітне поле впливає на події”. Навіть з урахуванням новинки пана Бузінова (він поширив ефект дня народження на літаки, кораблі тощо) все це виглядає і убого, і сумно. Адже астрологічні прогнози стають дороговказом для вищих чинів Міноборони!

Не коментуватиму діяльність в/ч 10003. Вона досить добре відображена у серії статей „Новой газеты” під загальною назвою „Збройні нечисті сили”. Одна з них написана мною. Можу зауважити, що якби РАН домоглася права експертизи проєктів (не всіх, а лише тих, які ґрунтуються, скажімо так, на „секретних фундаментальних законах природи”), ситуацію вдалося б значно оздоровити».

Той-таки Кругляков у популяризаторській книзі «Вчені з великої дороги-2»  писав:

«У перші роки нової Росії екстрасенси стали розмножуватися, наче таргани. Вони почали просочуватися до МНС та до Міністерства оборони. В останньому з’явилася страшенно секретна (інакше не можна: вчені на сміх піднімуть) військова частина № 10003, покликана вирішувати абсолютно абсурдні з погляду науки завдання за допомогою чаклунів».

У 1999 році в  «Новой газете»  була опублікована стаття Романа Шлейнова «Збройні нечисті сили-5», де  йшлося:

«… Як з’ясовується, містичні та навколонаукові уподобання є не лише у генералів із Міністерства оборони. Якщо пам’ятаєте, „Новая газета” вже повідомляла про те, як у надрах військового відомства утворився цілий підрозділ, замаскований під військову частину 10003, у якому всерйоз і за великі гроші цікавляться окультизмом, екстрасенсами та НЛО. <…>

На 1988–1989 роки припав розквіт діяльності МНТЦ „Вент”, створеного при Держкомітеті СРСР з науки та технологій за підтримки Міноборони (в/ч 10003), Мінатоменергопрому та Інноваційної ради при голові Радміну СРСР.

У МНТЦ „Вент” працювали над невидимими і недоступними приладами „торсіонними” („спінорними”) полями. Зрозуміло, жодних серйозних експертиз не проводилося. Але лише за лінією Міноборони вартість „дослідницьких” проєктів склала 23 млн рублів (на той час — приблизно 4 млн 600 тис. доларів)».

Історія генерал-майора ГРУ Дмитра Полякова, засудженого та розстріляного за шпигунство на користь США, досить добре відома, але те, що до його викриття якось причетні екстрасенси з в/ч 10003 — відкриття «Вестей» та програми Малахова. Генерал-лейтенант ФСБ Валентин Клименко у книзі «ЦРУ розкриває свої секрети… Ветерани ЦРУ про таємні операції в СРСР»  писав:

«Співробітник військової розвідки (ГРУ) генерал-майор Дмитро Поляков двадцять п’ять років, з 1961 по 1986 рік, працював на американську розвідку. Він був завербований ФБР під час відрядження до США. Наступного року його там-таки передали на зв’язок ЦРУ. <…>

ЦРУ вважало Полякова найціннішим агентом другої половини XX століття, американці особливо ретельно оберігали його і не дозволяли КДБ вийти на його слід на жодному з каналів зв’язку.

Ми в першому відділенні Першого відділу ВДУ в ті роки були впевнені в існуванні особливо цінного агента ЦРУ, з яким проводилися зухвалі агентурні акції зв’язку, знали райони та час їхнього здійснення, фіксували їхні зовнішні ознаки, але перехопити ці конспіративні операції американців із Поляковим нам не вдалося, не видавалося можливим. <…> Те, що ми так і не перехопили операції ЦРУ щодо контакту з Поляковим, було нашою серйозною невдачею. <…>

КДБ зрештою знайшов його. <…> Причиною було виявлення технічного устаткування чи розкриття методів роботи. Обидва агенти <Поляков та завербований ЦРУ дипломат Олександр Огородник. – The Insider> були видані американцями, які працювали на радянську розвідку.

Першим був спеціальний агент ФБР Роберт Хансен, який познайомився зі справою офіцера ГРУ Полякова 1979 року під час служби у нью-йоркському підрозділі контррозвідки. У ГРУ звістку про зв’язок Полякова з американською розвідкою було поставлено під сумнів, тоді все це здавалося неймовірним. Поляков був шановним високопоставленим офіцером. Декілька боязких спроб розпочати повне розслідування було „спущено на гальмах”. У радянській військовій розвідці вважали, що, кидаючи тінь підозри на генерал-лейтенанта, можна занапастити і власну кар’єру, якщо звинувачення виявляться хибними, і мало хто в ГРУ був готовий ризикувати.

Але у травні 1985 року офіцер ЦРУ Олдріч Еймс повідомив про Полякова в КДБ, який уже почав розробляти генерала як агента ЦРУ. Наприкінці розслідування КДБ виманив Полякова подалі від його скромної дачі під Москвою, а потім заарештував».

І найдивовижніше в сюжеті «Вестей»: Полякова було заарештовано 1986 року, засуджено 1987-го і розстріляно 1988-го. А в/ч 10003 було  створено  за розпорядженням генерала армії Михайла Мойсеєва у грудні 1989 року. Ймовірно, співробітники частини для здійснення операції вирушили в минуле.

2003 року в/ч 10003 була розформована. Нині ж  діє  так званий «Інтелектуальний клуб „Команда 10003”, який проводить тренінги «для тих, хто хоче знайти своє призначення, досягти гармонії в житті, розкрити свої суперможливості та приховані таланти, навчитися „читати” людей, визначати задуми та плани» – за «методикою військової частини 10003». На сайті клубу пропозиція сформульована так (орфографію та пунктуацію збережено):

«Друзі! Ми пропонуємо Вам обмін Дарами. Ми даруємо Вам свої Знання, а Ви натомість даруйте нам свої Гроші».

Гроші досить суттєві: 54 000 рублів за груповий онлайн-тренінг та 108 000 за індивідуальний. Автор і ведучий тренінгових програм «Команди» — той самий Олексій Савін.

Джерело: The Insider