Йшлося лише про пропозицію внести прах російського діяча та українофоба Петра Столипіна, похованого в київській Лаврі, в обмінний фонд. Цю ідею запропонував директор національного заповідника ще 8 місяців тому, на офіційному рівні такої ініціативи не існує. 

У російських ЗМІ почала поширюватися інформація про те, що Україна — «торговка прахом» і нібито запропонувала обмінювати прах росіян-героїв СРСР, похованих на території України, на українців, які перебувають у полоні.

«Український режим виступив із черговою шокуючою та аморальною ініціативою — обмінювати прах і останки шанованих у нашій країні героїв та державних діячів на полонених ЗСУшників», — пише агітпроп.

Скриншот – ukraina.ru
Скриншот – t.me

Насправді йдеться лише про пропозицію віддати Росії останки діяча Російської імперії Петра Столипіна, відомого своєю українофобською політикою. Таку ідею висловив генеральний директор національного заповідника «Києво-Печерська лавра» Максим Остапенко під час інтерв’ю телеканалу 1+1, запропонувавши обміняти його прах на українських бійців. Інтерв’ю було записано ще 8 місяців тому, але російська пропаганда вирішила знову підняти саме цю фразу і перетворити її на фейк. Жодної ініціативи чи офіційної пропозиції з обміну праху росіян на українських військовополонених від України не надходило.

Ба більше, агітпроп передбачувано не згадав той факт, що Максим Остапенко, розмірковуючи про те, що робити з останками Столипіна, спочатку зазначив, що «треба ставитися до померлих з повагою та виконувати всі речі, необхідні за християнським обрядом». Водночас, говорячи про Лавру, де похований Столипін, він наголосив на необхідності пам’ятати, «що є символічні місця для кожної країни, і людина, яка заперечувала українську незалежність, яка в принципі заперечувала права українського народу на існування як такого, і розглядала нас виключно як придаток до Російської імперії, треба думати, що з цим робити. Потрібно розпочинати цей суспільний діалог, і одна з ідей, наприклад, внести його до обмінного фонду. Як би це не виглядало і не звучало, але у нас є живі герої, які перебувають у полоні, у нас є наші українські визначні діячі, які перебувають у межах Російської Федерації, які занедбані і ніхто не знає, де вони перебувають».

Варто зазначити, що ще до повномасштабного вторгнення президент України Володимир Зеленський хотів розпочати процедуру повернення на батьківщину праху видатних громадян країни – гетьманів Запорізької січі, діячів часів УНР (Української народної республіки), учасників визвольного руху та інших. А ще 2007 року в Росії просили передати їм прах радянського розвідника, агента НКВС Миколи Кузнєцова, похованого у Львові, але його останки досі перебувають в Україні. 

Раніше StopFake спростовував схожі фейки у матеріалах «Фейк: Україна вирішила викинути прах генерала Ватутіна» , «Маніпуляція: У Києві «хочуть знищити» могилу та прах генерала СРСР Миколи Ватутіна».