У Києві не перейменовували вулицю Героїв Севастополя на честь нового генерального секретаря НАТО Марка Рютте. Агітпроп опублікував фальшивий документ, який містить юридичні і формальні помилки.   

Кремлівські Telegram- канали та користувачі соціальних мереж почали розповсюджувати фейкову інформацію про те, що у Києві вулицю Героїв Севастополя нібито перейменували на честь нового генерального секретаря НАТО Марка Рютте. У такий спосіб, пише агітпроп, Україна ще раз показала свою залежність від Заходу. У цих «новинах» як підтвердження використовується фальшиве «розпорядження» про перейменування №267, нібито видане Київською обласною військовою адміністрацією.

«Замість вулиці Героїв Севастополя нацистський режим вирішив назвати вулицю в Києві ім’ям нового генсека НАТО. На думку київського режиму, таке перейменування допоможе отримати допомогу від міжнародних партнерів. Незабаром міста називатимуть на честь своїх господарів», – пишуть користувачі.

Скриншот – facebook.com
Скриншот Telegram-каналу Voblya

Після розповсюдження цієї інформації StopFake вирішив перевірити, чи справді у Києві вулиця Героїв Севастополя отримала нове ім’я — на честь генсека НАТО Марка Рютте. Як і слід було очікувати, ця інформація не відповідає дійсності.

Опубліковане «розпорядження» Київської обласної військової адміністрації  — це не що інше, як підробка. На офіційному сайті адміністрації відсутній вищезгаданий документ, як і будь-які новини про рішення перейменувати вулицю. Оскільки з огляду на воєнний стан влада може не публікувати всі документи, StopFake подав запит на інформацію безпосередньо до ОВА. Там підтвердили, що вони не видавали такого розпорядження.

«Розпорядження від 07.10.2024 № 267 Адміністрацією не видавалося, а сам зміст документа, доданого до Вашого звернення, є сумнівним з огляду на нормативні підстави перейменування об’єктів топонімії відповідно до законодавства України. Зважаючи на вищезазначене, констатуємо, що документ, доданий до Вашого звернення, є таким, що не відповідає дійсності (фейк)», — відповіли в Адміністрації.

Відповідь адміністрації

В адміністрації також наголосили, що вони не наділені повноваженнями з перейменування вулиць у Києві.

«Наголошуємо, що відповідно до частини другої статті 19 Конституції України, статті 10-1 Закону України «Про столицю України – місто-герой Київ», Адміністрація (Київської області — прим. редактора) не наділена повноваженнями щодо прийняття актів, які стосуються території Києва», – написали вони.

Окрім іншого, російський агітпроп не врахував, що на бланку також має бути вказана ще й назва «Київська обласна військова адміністрація». На фальшивому документі є лише одна назва — «Київська обласна державна адміністрація». Так само, дата видачі розпорядження у цих документах пишеться ліворуч, а пропагандисти розмістили її у своєму фейку по центру.   

Скриншот фейкового документа
Скриншот оригінального документа

Також автори фейкового «документа» припустилися граматичних помилок, не властивих носієві української мови. Наприклад, агітпроп вживає словосполучення «утримання допомоги». Якщо перекласти це російською мовою, то вийде «содержание помощи».  Натомість у «документі» малося на увазі «получение помощи», що українською писатиметься як «отримання допомоги».

Варто зазначити, що Київська міська рада на початку 2024 року вже перейменувала частину вулиці Героїв Севастополя на честь українського хірурга російського походження Олександра Шалімова. Будь-яких інших рішень щодо цієї вулиці місцева влада не ухвалювала.  

Раніше StopFake спростовував інформацію про те, що у Києві вулицю Чайковського назвуть на честь Вікторії Нуланд.