Ні Головне управління національної поліції у Вінницькій області, ні Посольство Казахстану в Україні нічого не чуло про такий інцидент.

Троє українців в Жмеринці начебто жорстоко побили громадянина Казахстану, прийнявши його за корейця — така інформація стрімко поширюється проросійськими джерелами. Під час бійки нападники буцімто вигукували расистські образи, а постраждалий отримав струс мозку, численні переломи і забої. Деякі джерела навіть уточнюють, що громадянин Казахстану — волонтер, який привіз в Україну гуманітарну допомогу. Стверджується також, що поліція уже розслідує інцидент під наглядом Посольства Казахстану в Україні. Підставою до побиття, як вважають пропагандисти, стала «масова істерія» в українських медіа щодо появи північнокорейських військових у складі російських військ. 

Скриншот — Telegram

Однак, ця історія була вигадана пропагандистами. На відео, яким супроводжується новина про інцидент, дійсно бійка кількох осіб — однак через якість зйомки неможливо встановити, ні хто ці люди, ні де відбуваються події. Ми звернулися до Жмеринського районного відділу поліції за коментарем: «Цей випадок вигаданий — жодних подібних інцидентів у м. Жмеринці не зафіксовано» — роз’яснив нам тимчасово виконуючий обов’язки начальника підполковник поліції Руслан Мілевський. Ми також зв’язалися з Посольством Республіки Казахстан в Україні, аби уточнити інформацію, і отримали відповідь, що до них не надходило новини про такі події. 

Скриншот відповіді Жмеринського районного відділу поліції на запит Stopfake
Скриншот відповіді Посольства Республіки Казахстан на запит Stopfake

Новина про північнокорейських солдат у складі російської армії, яку пропагандисти назвали «масовою істерією в українських медіа», підтверджена низкою достовірних джерел. Зокрема, Міністр оборони США заявив, що американська розвідка уже має докази присутності військових з Північної Кореї у зоні бойових дій, а Голова Комітету з розвідки Палати представників США Майк Тернер навіть закликав до прямих військових дій проти військ КНДР у разі їх втручання у війну. У зв’язку зі співпрацею Росії та Північної Кореї у Сеулі провели екстрене безпекове засідання, де Південна Корея пообіцяла «не стояти осторонь» і анонсувала поетапні заходи підтримки України. Українська розвідка також підтвердила прибуття 12 тисяч військових КНДР на територію Росії, серед яких — 500 офіцерів і три генерали. Їх готують на 5 військових полігонах на сході Росії, а окремі батальйони уже помітили на Курщині. 

Більше спростувань читайте у матеріалах Фейк: Українські біженці у Флориді грабують будинки американців, які виїхали через ураган та Фейк: Українські військові вихваляються вбивством мешканців Курщини — фото.