Дослідження надане редакцією Texty.org.ua

Telegram-канали маніпулюють своїми читачами за допомогою емоцій та узагальнень — показали результати дослідження аналітичного видання Texty.org.ua. 

Для того, щоб зробити такий висновок, журналісти створили велику мовну модель на основі штучного інтелекту, яка проаналізувала публікації сотні найпопулярніших Telegram-каналів у розділі «Новини та медіа» і «Політика» за три місяці літа 2024-го. Журналісти аналізували проросійські Telegram-канали, а також ті, які ведуть блогери, державні органи, новинні агрегатори та медіа.

Графіка 1: Рівень маніпулятивності найпопулярніших в Україні Telegram-каналів

Створена журналістами велика мовна модель досліджувала не смисл повідомлень, а їхню структуру. Це дозволило визначити прийоми, які роблять текст більш емоційним і відвертають увагу аудиторії від фактів і доказів.

Найточніше мовна модель визначала п’ять маніпулятивних технік, які активно використовували проаналізовані Telegram-канали:

  • навантажена мова — використання слів і фраз із сильним емоційним забарвленням (позитивним чи негативним) для впливу на аудиторію;
  • блискучі узагальнення — експлуатація позитивного ставлення людей до таких абстрактних понять, як «справедливість», «свобода», «демократія», «патріотизм», «мир», «щастя», «любов», «правда», «порядок» тощо;
  • ейфорія — використання події, яка викликає ейфорію чи відчуття щастя, або позитивної події для підняття бойового духу. Таку маніпуляцію частіше використовують українці для українців задля мобілізації населення;
  • страх, непевність та сумніви — подання відомостей про щось чи про когось таким чином, щоб посіяти в аудиторії невпевненість і сумніви в його якостях, викликати страх перед ним;
  • апеляція до страху — зловживання відчуттям страху для підтримки певної пропозиції (часто базується на стереотипах чи упередженнях). Цей прийом найчастіше використовують проросійські Telegram-канали.

Згідно з дослідженням Texty.org.ua, Telegram-канал «Суспільного» містить менш як 2% публікацій, які мовна модель визначила як маніпулятивні.

Водночас такий рівень нейтральності характерний для лише для невеликої частки проаналізованих каналів. Наприклад, на Telegram-каналі «Труха» влітку щодня публікували у середньому 37 дописів — загалом 3400 за три місяці літа. І майже половина з них (~45%) містила щонайменше один вид маніпуляцій. Найчастіше це була навантажена/емоційна мова.

А от російський Telegram-канал «Резидент», який все ще намагається вдавати, ніби він український, у майже 1000 літніх дописів маніпулював мало не завжди — у 90% публікацій була використана щонайменше одна техніка маніпуляції. 67% його публікацій мали на меті змусити українців боятися або розчаруватися — чи то у владі, чи в Силах оборони, чи в допомозі міжнародних партнерів.

Графіка 2: Порівняння рівня маніпулятивності Telegram-каналів «Суспільного», «Трухи» і «Резидента»