Джерело: The Insider

Кремлівські ЗМІ, посилаючись на таких собі «західних експертів», повідомили, яких втрат особового складу та техніки зазнала Україна за час війни. «Московский комсомолец» у статті під заголовком «„Такі втрати не витримає жодна армія”: на Заході озвучили „приголомшливі” цифри вбитих і поранених у ЗСУ»   пише:

«Згідно з оцінками західних аналітиків, втрати ЗСУ з початку спецоперації сягають 1,8 млн осіб, із них 780 тис. убитими. За червень – середину жовтня втрати становили 265 тис. та 45 тис. осіб відповідно. Такі дані наводить ТГ-канал „Милитарист”.

Експерти називають втрати ЗСУ від червня по середину жовтня 2024 року „знаменними та приголомшливими”: виходить, що українська армія втрачала до 55 000–65 000 осіб щомісяця. Такі втрати є нетерпимими, тобто фатальними, оскільки жодна армія не може витримати настільки потужне зменшення особового складу протягом тривалого часу, підкреслюють автори „Милитариста”».

„Убивчі цифри у прямому розумінні слова. З ними можна сперечатися та коригувати, але цифра ‘200’ у противника близька до реальності. Справа за фахівцями — підтвердити чи підправити”, — пише військкор Юрій Котенок та додає, що західних аналітиків важко звинуватити в упередженості.

Така статистика доводить лише одне: на теренах Донбасу розгорнулася найжорстокіша битва, співставна по напрузі з битвами Великої вітчизняної війни.

„Ще не всі усвідомили, що за вирва розчахнулася на полях історичної Росії. Вибивається генофонд слов’ян. Нам — Росії, росіянам —  буде неймовірно важко, попереду колосальні випробування. Якщо домагатися цілей СВО, якщо виконувати поставлені завдання. Але противнику буде геть люто”, — упевнений Котенок».

Ані МК, ані інші ЗМІ, ані Telegram-канали не розкривають, що ж це за такі західні експерти. Але «Милитарист»  наводить  скриншот невідомого походження, відтворити який ЗМІ, напевне, посоромилися.

Дані з цієї таблиці справді можна назвати приголомшливими. За час війни Україна, виявляється, втратила 650 літаків. Це  розходиться  з інформацією незалежного OSINT-проєкту Oryx рівно у 6,5 рази, але найдивовижніше — це звідки взагалі Україна взяла стільки літаків.

Щорічник Міжнародного інституту стратегічних досліджень The Military Balance за 2022 рік  вказував, що на момент початку війни у ​​ВПС України було 188 літаків та 113 вертольотів. За інформацією сайту statista.com, у березні 2022 року Україна  мала  206 літаків і 112 вертольотів, а  восени  2024 року — 191 літак і 130 вертольотів. Тобто загадкові експерти стверджують, що Україна втратила чи не втричі більше літаків, ніж будь-коли мала.

Тепер розглянемо дані щодо бронетехніки. У графі «танки та інші бойові бронемашини» зазначена втрата 18 700 одиниць. За даними Oryx – 3260, тобто різниця у 5,7 рази. Військовий аналітик Ян Матвєєв  зазначає, що в армії США таких машин лише 17 300. Звідки така армада могла взятися в Україні, невідомо.

Втрачених ракетних установок залпового вогню (multiple launch rocket systems, MLRS) таємничі експерти нарахували півтори тисячі — це при тому, що, за інформацією Statista, на момент початку війни їх Україна мала 490, а восени 2024 року — 491. Ян Матвєєв називає ще меншу кількість: на початку війни було не більше 250, а поставлено відтоді 113. Oryx вказує, що втрачено лише 78 одиниць. Так чи інакше, знову виходить, що знищили в кілька разів більше зброї, ніж будь-коли мала Україна.

А що ж із чисельністю втрат особового складу? За даними statista.com, на початку війни у ​​ЗСУ та Нацгвардії було орієнтовно 500 000 військових, зокрема приблизно 250 у резерві. Восени 2024 року – майже 2 200 000, з яких 1 200 000 у резерві. Ян Матвєєв щодо цього іронізує:

«Дивіться, які великі втрати ЗСУ в особовому складі. Адже, як відомо, до української армії затягують насильно, хапаючи мужиків після концертів. Але водночас ЗСУ можуть втратити 1,8 млн осіб і продовжувати впевнену оборону всього фронту. В усьому винні бойові чаклуни, не інакше».

Втім, «Вести», посилаючись на Міноборони РФ, 16 жовтня  повідомили, що за одну лише останню добу ЗСУ втратили вбитими 1820 бійців.

Оскільки жодних спроб українського контрнаступу, під час яких втрати ЗСУ могли б кратно зрости, не виявлено, слід припустити, що, за російською версією, ЗСУ зазнають цих втрат в обороні, яка триває вже місяцями. І якщо такий рівень стабільний, це означає не менше 54 000 за місяць, що суттєво перевершує навіть оцінки невідомих «західних експертів», які говорять «всього лише» про 45 000 загиблих від початку червня до середини жовтня.

Джерело: The Insider