На українському сайті «Миротворець» наразі немає жодної згадки про Генерального секретаря ООН Гутерреша, а «скриншот» з інформацією про нього було відредаговано та стилізовано під інтерфейс «Миротворця». Російські офіційні особи та ЗМІ вже не вперше поширюють схожі фейки з метою дискредитації України на міжнародній арені.

У соціальних мережах та на російських сайтах масово поширюють інформацію про те, що генсека ООН Антоніу Гутерреша нібито вже внесли до української бази «Миротворець». Причиною цього стало відвідування Гутеррешем саміту БРІКС, який проходив у Казані, та зустріч генсека ООН із Путіним. Про його внесення до «Миротворця» заявила представниця МЗС РФ Марія Захарова на своєму офіційному Telegram-каналі. Вона назвала «Миротворець» «списком намічених жертв або, як ще кажуть, списком на знищення (hit list)».

«Англосакси, які досі кришують на своїх серверах цей сайт («Миротворець» — прим.ред.), виплекали черговий терористичний осередок, який почав пожирати їхніх власних протеже. Нагадаю, Гутерреш — португалець, який за місцем прописки свято відданий завітам НАТО», — написала Захарова.

Скриншот – facebook.com

Насправді в українській базі «Миротворець» немає згадок про Антоніу Гутерреша, а скриншот, який розповсюджується в соцмережах, є фейковим. На пошуковий запит «Антониу Гутерриш» російською мовою або «Антоніу Гутерреш» українською на офіційному сайті «Миротворець» не висвічується жоден профіль.

Скриншот – myrotvorets.center

Отже, російські офіційні особи та ЗМІ, а згодом і користувачі соцмереж поширили підроблений скриншот з «українського сайту», який такої інформації на момент написання цієї статті не публікував. Основною метою таких новин є дискредитація України на міжнародній арені. «Миротворець» – це український сайт, створений у серпні 2014 року, що позиціонує себе як Центр дослідження ознак злочинів проти національної безпеки України, миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку.

Нагадаємо, що Генеральний секретар ООН прибув із візитом до Казані в день початку триденного саміту БРІКС наприкінці жовтня 2024 року. «До цього МЗС України розкритикувало ідею візиту генсека ООН, який відхилив запрошення на Глобальний саміт миру в Швейцарії, але прийняв запрошення від російського диктатора Володимира Путіна на саміт у Казані. Це, на думку МЗС України, шкодить репутації ООН і не сприяє миру», – повідомляє видання NV. На сайті також наголошують, що раніше заступник речника генсека ООН Фархан Гак заявив, що поїздка Гутерреша на саміт БРІКС є «стандартною практикою». Водночас його позиція щодо війни Росії проти України є незмінною.

24 жовтня 2024 року Антоніу Гутерреш вперше від квітня 2022 року зустрівся з Путіним і у своєму виступі на БРІКС закликав до «справедливого миру» в Україні, повідомляє Deutsche Welle. Ба більше, раніше Петер Стано, прессекретар верховного представника ЄС із закордонних справ та безпекової політики Жозепа Борреля, закликав усіх учасників саміту, зокрема й  Гутерреша, вимагати від Путіна невідкладного закінчення війни в Україні. За словами Стано, генсек ООН повинен наполягти, щоб Путін «негайно і беззастережно вивів російські війська з української території». Представник Жозепа Борреля також підкреслив, що Путін є воєнним злочинцем, який «розшукується на міжнародному рівні».

Крім того, на початку жовтня 2024 року Ізраїль оголосив генсека ООН персоною нон-грата та заборонив йому в’їзд до країни, тому що Гутерреш не засудив нападу Ірану на Ізраїль.

Російська пропаганда регулярно згадує сайт «Миротворець» у своїх наративах для того, щоб продемонструвати «недемократичність», «неонацизм» та «маніакальність» української держави у пошуку «ворогів народу». StopFake продовжує спростовувати схожі фейки у матеріалах: «Фейк: Папу Римського Франциска внесли на український сайт Миротворець» , «Фейк: Президента Польщі Анджея Дуду внесено до бази «Миротворця» , «Фейк: Очільник МЗС України Сибіга закликав Ізраїль «вчитися воювати власним коштом»».