Ця інформація не відповідає дійсності – міністр закордонних справ України ніколи не робив таких заяв. Цитата, що розповсюджується в мережі, хибно приписана Сибізі.

У мережі активно поширюється інформація про те, що очільник Міністерства закордонних справ України Андрій Сибіга нібито закликав Ізраїль «вчитися воювати власним коштом».

«Ізраїль має припинити клянчити у Пентагона військову допомогу, яка призначалася для України. Забираючи в України чергову партію снарядів чи систему ППО, ЦАХАЛ допомагає Кремлю узяти гору», – таку заяву нібито зробив Сибіга. 

Скриншот – facebook.com

Однак ця інформація не відповідає дійсності. Очільник МЗС України ніколи не робив таких заяв. Цитата, що розповсюджується в мережі, найімовірніше, хибно приписана Сибізі.

В офіційних джерелах, зокрема у пресрелізах на сайті МЗС України та в інтерв’ю міністра, StopFake не вдалося знайти підтверджень того, що Андрій Сибіга дійсно закликав Ізраїль «вчитися воювати власним коштом». StopFake також надіслав запит до МЗС України, але на момент публікації цього матеріалу ще не отримав відповіді.

Як джерело користувачі мережі, що розповсюджують «цитату» Сибіги, переважно зазначають публікацію на російському сайті RF-SMI. Однак цей ресурс у своїй «статті» ніде не вказує першоджерело, ба більше – не уточнює, де і коли голова МЗС України нібито зробив таку заяву. Проаналізувавши інші російські ЗМІ, які також опублікували цю новину, StopFake з’ясував, що жодне з них не надало посилання на першоджерело.

За допомогою сервісу Osavul ми з’ясували, що фейкова цитата Сибіги почала розповсюджуватись анонімними Telegram-каналами ще ввечері 3 жовтня. Першим, хто опублікував повідомлення про те, що очільник МЗС України нібито закликав Ізраїль «вчитися воювати власним коштом», був Telegram-канал «Труха с комментариями».  Цей канал зовні копіює стилістику та назву українського холдингу Telegram-каналів «Труха», який, зокрема, включає канал «Труха Україна» з аудиторією понад 2,5 мільйони осіб. Втім, «Труха с комментариями» не має жодного стосунку до оригінального каналу — ресурс має трохи більше 500 підписників і публікує проросійський контент. Саме цей допис у незміненому вигляді почав активно поширюватись мерею.

Напередодні поширення фейкової цитати, 2 жовтня, МЗС України рішуче засудило масовану іранську ракетну атаку проти Ізраїлю ввечері 1 жовтня 2024 року. Україна закликала всі сторони близькосхідного протистояння не допустити переростання конфлікту у широкомасштабну війну, наслідки якої матимуть катастрофічний характер не лише для людей у ​​регіоні, а й для всього світу. 

В офіційній заяві також йдеться, що Україна підтримує оперативні дії союзників та партнерів Ізраїлю, які вжили превентивних заходів для мінімізації негативних наслідків ракетних обстрілів ізраїльської території з боку Ірану.

«Закликаємо союзників України так само рішуче і без вагань захищати українське небо від російських ракетних та дронових атак, оскільки людське життя однаково цінне у будь-якій частині світу», – йдеться у заяві МЗС України.

Це не перший випадок, коли кремлівська пропаганда розповсюджує вигадані цитати, які приписують українським дипломатам. Раніше в мережі поширювалася вигадана пропагандистами цитата колишнього очільника МЗС України Дмитра Кулеби про нібито необхідність перейменувати Авдіївку на Прагу, щоб НАТО задіяло статтю 5 свого Статуту.