Насправді Єрмак не висловлювався таким чином про французького президента. Більш того, Еммануель Макрон не пропонував зменшити суму кредиту Україні від G7 — ця частина новини теж вигадана.

У проросійських джерелах стрімко поширюється ролик, у якому йдеться про те, що голова офісу Президента України Андрій Єрмак нібито назвав Еммануеля Макрона «лицемірним політиком» за його вимогу зменшити кредит Україні від G7 до 20 мільярдів доларів – замість очікуваних 50. «Ще у квітні Макрон був готовий відправити нам на допомогу свою армію, а тепер він хоче зменшити суму допомоги?» — буцімто обурився Андрій Єрмак в інтерв’ю 1+1.    

Скриншот — Telegram

Однак, ця новина — цілком вигадана. По-перше, ролик був сфабрикований пропагандистами, United24 насправді не публікували такої новини ні на сайті, ні у соцмережах. Варто також зазначити, що це державна платформа, запущена для консолідації міжнародної підтримки України — тож незрозуміло, для чого таке видання публікувало б образи на адресу лідерів союзницьких держав. По-друге, інтерв’ю каналу 1+1, де Єрмак буцімто зробив таку заяву, узагалі не існує — востаннє голова офісу Президента давав інтерв’ю на цьому каналі ще три роки тому, ставши гостем програми «VIP з Наталією Мосейчук». А по-третє, твердження про те, що Еммануель Макрон нібито вимагає знизити суму позики Україні, також не відповідає дійсності. Насправді президент Франції разом із урядом США був одним із ініціаторів програми, згідно з якою країни G7 передадуть Україні позику обсягом 50 мільйонів доларів, використовуючи прибутки із заморожених в Європі активів Центробанку Росії на 325 мільярдів доларів. Кошти повинні прибути в Україну до кінця 2025 року. Мотивацією для затвердження цієї позики стали заяви Дональда Трампа про те, що у разі перемоги на президентських виборах він припинить надавати фінансування Україні — таким чином, програма G7 покликана забезпечити регулярний потік допомоги Україні незалежно від рішень наступного очільника або очільниці США. 

Проєкт позики дійсно стикнувся з деякими бюрократичними обмеженнями. США висловили побоювання щодо того, що оскільки санкції проти Росії повинні заново затверджуватися кожні півроку, це може створити створити інтервали у отриманні коштів, призначених для фінансування позики — а отже, в бюджеті країни виникнуть прогалини. Крім того, проросійських президент Угорщини Віктор Орбан заявив, що навіть якщо країни ЄС голосуватимуть за зміну періоду оновлення санкцій на 36 місяців, він готовий накласти вето на це рішення. Однак попри коливання з боку США, ЄС планує дотримуватися домовленостей. Наразі, Європарламент схвалив €35 мільярдів кредиту для України за рахунок заморожених активів РФ, які мають виплатити Україні до кінця 2025 року. Якщо США не вдасться передати свою частку, решту 15 мільярдів нададуть інші партнери G7.

Спростування іншого фейку на тему міжнародних відносин читайте у матеріалі Фейк: Зеленський провокує ядерну кризу — шотландське видання The National.