Джерело: The Insider

«Вести» у сюжеті про участь президента Зеленського у брюссельському саміті країн-членів ЄС  повідомили:

«Він [Зеленський] знову порушив тему участі у спецоперації військових із КНДР, незважаючи на те, що голова НАТО Марк Рютте та представник Білого дому Джон Кірбі офіційно спростували цю інформацію».

Насправді спростування виглядають так. Кірбі на онлайн пресконференції 15 жовтня  заявив, що не може підтвердити повідомлення про участь північнокорейських солдатів у війні в Україні, але назвав їх «такими, що викликають занепокоєння» і додав:

«Якщо це правда, це означатиме значне поглиблення цих відносин [між Північною Кореєю та Росією]. Це також, якщо це правда, означатиме те, що, на мою думку, можна класифікувати лише як новий рівень відчаю Путіна, оскільки він продовжує намагатися досягти просування в Україні.

Якщо це правда, це відбувається в той час, коли Росія продовжує зазнавати надзвичайних втрат. Я навіть сказав би, що це історичний рівень втрат у сучасному конфлікті: понад 1000 жертв на день тільки за останні місяці».

Слова Кірбі найменше схожі на спростування; він дав зрозуміти, що Вашингтон ставиться до повідомлень про участь північнокорейських військ у війні серйозно, хоча і не має в своєму розпорядженні стовідсотково надійних підтверджень.

Рютте на пресконференції 16 жовтня на запитання щодо тієї самої теми  відповів:

«Я не можу підтвердити ці повідомлення, але очевидно, що вони викликають занепокоєння. Що ми знаємо, так це те, що Північна Корея допомагає Росії у її військових діях проти України, і ми рішуче засуджуємо, скажімо так, поглиблення військового співробітництво між Росією і Північною Кореєю».

Про можливе відправлення північнокорейських солдатів на український фронт  повідомив  міністр оборони Південної Кореї Кім Йон Хен, який 8 жовтня заявив на слуханнях у парламенті:

«З огляду на різні обставини, більш ніж ймовірно, що повідомлення про втрати північнокорейських офіцерів і солдатів в Україні — правда. Ми вважаємо, що ймовірність подальшого розгортання регулярних військ дуже висока, оскільки Росія та Північна Корея уклали взаємну угоду, майже еквівалентну військовому союзу. Ми також будемо добре підготовлені до цієї можливості».

Джерело: The Insider