Німеччина, як і раніше, постачатиме танки, самохідну артилерію, системи протиповітряної оборони та інші типи озброєнь щонайменше до 2028 року згідно з уже укладеними контрактами. Наразі Німеччина спільно з трьома іншими країнами НАТО готує великий пакет військової допомоги для України на 1,4 млрд. євро, який нададуть до кінця 2024 року. 

Російські ЗМІ, а також користувачі в соцмережах пишуть про те, що Німеччина нібито більше не передаватиме військову допомогу Україні, постачання важкої військової техніки закінчено, а нові надходження не плануються, і що це —  «черговий удар по Києву». 

Скриншот – tsargrad.tv
Скриншот – rbc.ru

У Кремлі активно працюють над тим, щоб нав’язати хибні наратив про втому Заходу від війни в Україні та бажання більшості країн припинити підтримувати Україну, не продовжувати постачання озброєння та не допомагати біженцям. І черговий наратив про те, що Німеччина більше не допомагатиме Україні, також не відповідає дійсності.

Справді, у німецькому виданні Bild вийшла стаття, в якій із посиланням на анонімні джерела стверджувалося, що Німеччина більше не передаватиме Україні важку техніку, і згадувалися саме поставки зі складів Бундесверу. У статті не йшлося про те, що допомога озброєнням буде припинена в принципі. У блозі German Aid to Ukraine також зазначили, що у статті Bild йдеться лише про припинення постачання в Україну важкої техніки із запасів Бундесверу, а не про важку техніку в цілому.

Насправді Німеччина, як і раніше, постачатиме танки, самохідну артилерію, системи протиповітряної оборони щонайменше до 2028 року за вже укладеними контрактами. На сайті уряду 17 жовтня список номенклатури в рамках військової підтримки було оновлено; згідно з ним техніки поставляється навіть більше, ніж спочатку обіцялося. Також на сайті вказується: «Наразі майже 5 мільярдів євро (2023 р.) та приблизно 1,6 млрд євро (2022 р.) вже направлено на військову підтримку України; Ще 2,9 мільярда євро було виділено у перші два роки війни в якості дозволів на постачання, що будуть здійснені лише в період з 2025 по 2028 рік».

На сторінці, присвяченій військовій підтримці України, також уточнюється, що Німеччина підтримує Україну постачанням техніки та озброєнь — із запасів Бундесверу і через промислові постачання, які фінансуються з фондів допомоги федерального уряду. 

Раніше у Берліні на спільному брифінгу з президентом України Володимиром Зеленським канцлер Німеччини Олаф Шольц пообіцяв Україні додаткову військову допомогу від західних партнерів на 1,4 млрд євро, до якої увійдуть системи протиповітряної оборони, артилерія та безпілотники. 

Тоді він зазначив, що до кінця року Німеччина спільно з Бельгією, Данією та Норвегією відправить в Україну ще один пакет військової допомоги, який включає додаткові системи ППО IRIS-T та Skynex, зенітні танки Gepard, самохідні артилерійські установки, танки, бронемашини, бойові безпілотники, радари і артилерійські боєприпаси.

«Ми продовжимо військову підтримку України й наступного року», – додав Шольц і нагадав, що в проєкті бюджету ФРН передбачено 4 мільярди євро на пряму двосторонню допомогу Україні.

Раніше StopFake спростовував схожі фейки про те, що Польща нібито «визнала близьку перемогу Росії» в Україні, і що в МЗС України буцімто заявили, що «у разі зупинення західної допомоги ЗСУ припинять ведення бойових дій».