Йдеться про «волевиявлення» мешканців села Гракове Харківської області, які перебувають під незаконною окупацією РФ. Віталій Ганчев є самопроголошеним і невизнаним «головою» так званої «російської адміністрації Харківської області». Ця «адміністрація» є окупаційною та була створена на території України всупереч нормам міжнародного права, і, відповідно, не має легітимної влади та не має права представляти інтереси жителів Харківщини. Ба більше, будь-які ознаки інакодумства на підконтрольній Росії території переслідуються, натомість поширюється лише те, що відповідає наративам російської пропаганди.

У соціальних мережах та на російських сайтах поширюють інформацію про те, що жителі Харківської області нібито «виступають за референдум про вступ до РФ», а «харківська влада підтримала» проведення такого волевиявлення. «Голова військово-цивільної адміністрації Харківської області Віталій Ганчев заявив про підтримку референдуму щодо входження регіону до складу Росії. Він зауважив, що стоїть на боці мешканців з цього питання, проте наголосив на необхідності глибшого вивчення громадської думки», — повідомляє російський сайт Взгляд. За словами російських ЗМІ, жителі Харківської області «регулярно звертаються з такими питаннями та проханнями» до місцевої адміністрації.

Скриншот – vz.ru

Насправді це хибна інформація. Віталій Ганчев є самопроголошеним і невизнаним «головою» так званої «російської адміністрації Харківської області». Ця «адміністрація» є окупаційною й була створена на території України всупереч нормам міжнародного права, і, відповідно, не має легітимної влади та не має права представляти інтереси жителів Харківщини.

У статтях в російських медіа йдеться, що під час зустрічі з жителями села Гракове Харківської області до «очільника російської адміністрації Харківської області Віталія Ганчева звернулися з проханням провести референдум про приєднання до Росії на контрольованій території». Згідно з картою на сайті DeepState, селище Гракове розташоване на окупованій РФ території Харківської області за кілька кілометрів від лінії фронту. На сьогодні лише незначна частина Харківщини на півночі та на сході області залишається під окупацією РФ, решта територій контролюється легітимною українською владою.

Ба більше, жителі, які перебувають у російській окупації, не можуть здійснити вільне волевиявлення, якщо воно суперечить російським пропагандистським наративам. Загальновідомо, що на окупованих територіях РФ переслідують будь-які прояви інакодумства, а люди з проукраїнськими поглядами стають жертвами репресій, що неодноразово підтверджувалося після деокупації українських територій. Тобто українці, які перебувають у тимчасовій окупації на Харківщині, не можуть репрезентувати всіх харків’ян і «виступати за приєднання до Росії» від імені жителів Харківської області.

Крім того, так званий «голова російської адміністрації Харківської області Віталій Ганчев» є колишнім працівником міліції у Харківській області та колаборантом. Ганчева підозрюють у державній зраді. За версією слідства, підозрюваний перейшов на бік окупантів і агітував за лояльне ставлення до РФ. Перебуваючи у селищі Козача Лопань, він добровільно обійняв посаду «голови адміністрації» на території, яку захопили російські війська. За інформацією сайту Чесно, 7 червня 2022 року на російському телебаченні показали окуповану Козачою Лопань та «очільника тимчасової громадянської адміністрації звільнених територій Харківської області» Ганчева. Також у 2013 році Ганчев працював заступником начальника Дергачівського райвідділу міліції у званні підполковника. Пізніше він переїхав до Луганська, де працював у структурах міліції «ЛНР». В Україні Віталію Ганчеву за фактом державної зради та колабораціонізму загрожує довічне ув’язнення.

Наразі законним головою Харківської обласної військової адміністрації є Олег Синєгубов, а переважна більшість населення Харківщини не вимагає від адміністрації проведення референдуму щодо приєднання до РФ. Як зазначає Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, «вкидання Ганчева про «референдум» — це спроба медійно перекрити ефект від успішної операції Сил оборони України поблизу села Липці на півночі області — напередодні бійці спецпідрозділів ГУР МО Kraken, «Артан» та Іноземного легіону разом із 13-ю бригадою «Хартія» Нацгвардії України зачистили 400 га лісового масиву, знищили і взяли в полон значну кількість живої сили противника». Крім того, навіть у 2022 році, коли російська армія контролювала понад 20% Харківської області, окупанти не займалися підготовкою до «голосування» на зразок Херсонської та Запорізької областей. Тоді обмежилися заявами Ганчева про те, що «референдум не на часі».

Отже, російська пропаганда вкотре спробувала видати бажане за дійсне, презентуючи суспільні настрої в Україні, що ґрунтуються на словах колаборантів і людей, які перебувають у незаконній окупації. StopFake продовжує спростовувати схожі фейки в матеріалах «Маніпуляція: Україна готується до анексії Курщини – Зеленський розпорядився створити військові адміністрації»«Фейк: Влада відключає жителів Харківщини від води за відмову евакуюватися»«Фейк: У Харкові енергоколапс «через Курську операцію ЗСУ», і там взимку грітимуться біля вогнищ».