Президент України не робив таких заяв. Володимир Зеленський розповідав про рівень укомплектованості Збройних сил на Курському напрямку технікою та особовим складом.

Російські ЗМІ та боти у соціальних мережах масово поширюють чергове «шокуюче зізнання» президента України Володимира Зеленського. Агітпроп  із посиланням на слова Зеленського заявив, що «атака ЗСУ на Курську область була потрібна задля залучення додаткових грошей від країн Заходу». Крім того, пишуть росЗМІ, «заради грошей було розроблено і так званий план перемоги, який український політик збирався представити Заходу на черговому саміті».  

Cкриншот – kurskdiame.ru

Така дезінформація російських ЗМІ – класичний прийом пропаганди із підміни понять та спроба виставити Україну агресором у розв’язаній Росією війні. 

Фейк ґрунтується на інформації про візит Зеленського до Сумської області, де президент відвідав командний пункт 82-ї окремої десантно-штурмової Буковинської бригади, яка виконує бойові завдання в рамках операції в Курській області Росії. Окремо Зеленський обговорив із військовими ситуацію щодо забезпечення технікою та боєприпасами, а також комплектування особовим складом. Саме у контексті укомплектованості українських військових Зеленський і згадав військову допомогу Україні від союзників. 

Президент зазначив, що Україна вкотре довела, що за достатньої та безперервної підтримки партнерів Сили оборони можуть не лише протистояти російським окупантам, а й переносити бойові дії безпосередньо на ворожу територію. Пропагандистські ЗМІ викинули цю частину виступу президента, додавши фейкову фразу про «війну заради західних грошей».

«Курська операція дуже сильно допомогла мотивувати тих, хто дає нам пакети підтримки зброєю за кордоном. Тому це була нова хвиля, вона була дуже важливою, і ви, напевно, навіть не уявляєте до кінця, як ви допомогли саме для цього рішення. Я хочу вам особисто подякувати за Курську операцію. Всім командирам, сержантам, усім солдатам, вашим побратимам передайте від мене вдячність. У часи довгої війни треба не просто мотивувати особовий склад. Мотивувати треба увесь світ і переконувати, що українці можуть бути міцнішими за ворога», – сказав Володимир Зеленський.

Також президент зазначив, що Курська операція мала декілька цілей: Збройні сили України не лише відволікли окупантів із певних ділянок фронту в Україні, а й створили зону безпеки для українських прикордонних населених пунктів. Окремо президент підкреслив, що Курська операція забезпечила один із найбільших вкладів в обмінний фонд – у період вересень-жовтень 2024 року Україна провела вже три обміни полоненими з Росією. Російська пропаганда від  самого початку намагається виставити Курську операцію ЗСУ як невдалу та руйнівну для самої України, використовуючи для цього маніпуляції та вириваючи з контексту цитати іноземних ЗМІ.

StopFake продовжує спростовувати схожі фейки в матеріалах: «Маніпуляція: Оборона ЗСУ у Донецькій області «залишилася без снарядів і солдатів після наступу на Курщину, — The Financial Times», «Маніпуляція: У полон потрапили десятки українських солдатів у Курській області – відео», «Маніпуляція: Білий дім вимагав від України роз’яснень щодо подій у Курській області», «Фейк: Журналістка Bild померла після написання статті про військову операцію України в Курській області».