Пропагандисти відредагували підпис на фото. В оригіналі йшлося про поховання двох цивільних, закатованих російськими окупантами.   

Проросійськими джерелами масово поширюється скриншот публікації у соцмережах, де українські військові буцімто вихваляються вбивством цивільних громадян у Курській області.

«В ямі лежать дід і його внук, які вирішили виявити нам спротив» —  таким підписом супроводжується фото саморобної могили. 

Скриншот — Telegram

Однак, ця публікація була сфабрикована пропагандистами. По-перше, «Ціна держави», які нібито опублікували цей пост — це просвітницький проект аналітичного центру CASE Україна на тему економіки та податків. Тобто, незрозуміло, який чином на цій сторінці мали б з’явитися публікації військовослужбовців від першої особи. А по-друге, нам вдалося знайти оригінальну публікацію з таким фото — у ній «Ціна держави» поширили збір на авто для виконання бойових завдань для 61 бригади. В описі до світлини йдеться: «На фотографії з щойно звільненого села бійцями 61 бригади — наслідок ординської присутності. А саме закатовані тіла людини похилого віку та іі сина закопані в яму». Де саме було зроблено знімок, у публікації не уточнили. Отже, пропагандисти повністю спотворили зміст оригінального посту з метою видати воєнні злочини російської армії за дії Збройних сил України.      

Оригінальна публікація, яку використали для створення фейка — Facebook

Раніше українських військових на Курщині так само безпідставно звинувачували у мародерстві та масовому використанні нацистської символіки — ці фейки ми вже спростовували у попередніх матеріалах.