Скриншот, який зроблений нібито з Telegram-каналу і подається як єдиний «доказ» мародерства українців у Флориді, є підробкою. Про такі випадки немає жодного повідомлення в місцевих ЗМІ, і влада Флориди наголосила, що злочини, скоєні до і після урагану Мілтон, не залишаться безкарними.

У російських ЗМІ, а також у соцмережах з’явилася інформація про те, що українці нібито займалися мародерством у Флориді, поки там вирував ураган і люди залишили свої будинки. Більше того, агітпроп стверджує, що українські біженці навіть не приховують своїх злочинів, відкрито обговорюючи їх у Telegram-каналах.

«Усі українські фантазії зразка 2022 року про унітази та пральні машинки – зовсім не фантазії, все це взято із власного досвіду, зокрема, багатого багаторічного досвіду мародерства на Донбасі», – пишуть користувачі.

Скриншот – bloknot.ru
Скриншот – t.me

Дискредитація українських біженців – тема, над якою активно працює кремлівська пропаганда. Поширення дезінформаційних наративів особливо посилилося з повномасштабним вторгненням, коли багато українців виїхали за кордон у пошуках безпеки.

Новина про мародерство українців під час стихійного лиха у Флориді є фейковою. По-перше, вся новина написана лише на основі одного скриншоту, який нібито було зроблено з Telegram-каналу «ЗАРОБІТОК Флорида/Маямі», де користувачі «обговорюють», який будинок краще обібрати. За допомогою різноманітних інструментів пошуку Telegram StopFake не виявив ні такого каналу, ні такої групи. Навіть якщо припустити, що це закрита група, на фейк вказують й інші ознаки. Наприклад, неприродне використання української мови: «добрий будинок», «гео прикладаю» вказує на те, що фейк створювали російськомовні люди й перекладали текст.

Аналіз скриншоту за допомогою інструмента InVID також показує втручання у картинку – її явно редагували.

Скриншот – аналіз зображення інструментом InVID

Не було повідомлень про такі випадки і в американських ЗМІ, хоча випадкам мародерства під час урагану Мілтон журналісти приділяли особливу увагу. Так, наприклад, масово висвітлювалася історія з мародерством, коли чоловіка звинуватили в тому, що він спробував вкрасти генератор, який живив світлофор, ймовірно, пошкоджений під час урагану Мілтон. Також медіа попереджали жителів штату про те, що шахраї, скориставшись особистими даними постраждалих від урагану, під чужим іменем можуть спробувати отримати допомогу постраждалим. На пресконференції прокурор штату Сьюзан Лопес і губернатор Флориди Рон ДеСантіс заявили, що злочини, скоєні до і після урагану Мілтон, не залишаться безкарними, і перераховували випадки, які вже сталися і потрапили в поле зору влади, – серед них не було згадувань про випадки мародерства у Майамі, нібито організовані українцями.

Раніше StopFake спростовував фейк про те, що трьох українців було нібито затримано в Ізраїлі за мародерство на тлі заворушень.