В Україні можна без проблем купити практично будь-які продукти, ніякого «дефіциту» насправді не існує. Російський агітпроп публікує старе відео, яке не відображає нинішню ситуацію в країні.

Кремлівські Telegram-канали і користувачі соціальних мереж почали поширювати фейкову інформацію про те, що в українських супермаркетах спостерігається дефіцит таких основних продуктів, як крупи та борошно. Одні користувачі та пропагандисти пов’язують це з наслідками політики уряду нинішнього керівництва України, інші іронічно констатують плачевний стан економіки країни. Як «доказ» агітпроп використовує відео, на якому видно порожні полиці в супермаркеті. Накладений на відео текст інформує, що воно було нібито зняте у жовтні 2024 року в одному із супермаркетів у Житомирі.

 „Житомир, місцевий супермаркет „АТБ”. Крупи та борошно повністю зникли з полиць. Пам’ятаєте, бандерівці з 2014 року регулярно розповідали по телевізору про порожні полиці магазинів у Москві? Ну, погляньте», – описує відео російський агітпроп.

Скриншот – facebook.com
Скриншот Telegram-каналу Украина.РУ
Скриншот YouTube

Після поширення цієї інформації StopFake вирішив перевірити, чи дійсно в Україні спостерігається дефіцит продуктів, як це продемонстровано у відео. Як і слід було очікувати, ця інформація не відповідає дійсності.

Відео, поширюване агітпропом, не відображає нинішній стан справ зі споживчими товарами в Україні. Ні користувачі, ні агітпроп не стали уточняти, де саме вони взяли це відео. StopFake з’ясував це самостійно. Виявилося, що його було знято не в жовтні 2024 року, як стверджує агітпроп, а набагато раніше.

Оригінал розміщено на YouTube-каналі  «Андрій & Валя» і датується 27 лютого 2022 року – це початок повномасштабного вторгнення росії в Україну. Тоді через активні воєнні дії справді виникли  проблеми з логістикою по всій території України і, як результат, спостерігалася відсутність певних категорій продуктів у супермаркетах. При цьому агітпроп обрізав відео таким чином, щоб показати лише порожні полиці. У повній версії можна побачити заповнені полиці з хлібом, м’ясними виробами та іншими товарами.

Скриншот оригінального відео
Скриншот оригінального відео

Агітпроп також збрехав, коли написав, що на відео показано супермаркет у Житомирі. В описі оригінального відеоролика сказано, що його знято у місті Кам’янське на Дніпропетровщині.

На жовтень 2024 року в Україні без проблем можна купити продукти, які, як стверджують пропагандисти, наразі «у дефіциті». StopFake перевірив їх наявність у різних продуктових магазинах і не виявив нестачі (1, 2, 3, 4).

Раніше StopFake спростовував інформацію про те, що в Україні ціна на сіль підскочила до 200 гривень.