Для отримання медичної допомоги в Україні не вимагається оновити дані у територіальних центрах комплектування і соціальної підтримки (ТЦК і СП). Кабінет Міністрів України вимагає лише уточнити номер телефону та реєстраційні номери облікових карток платників податків для «актуальності та достовірності даних».

Кремлівські Telegram-канали та користувачі соціальних мереж почали поширювати фейкову інформацію про те, що в Україні відмовляють у наданні медичної допомоги тим, хто не оновив дані у ТЦК. Агітпроп пише, що така практика почала діяти з жовтня 2024 року через те, що держава перестала виплачувати гроші лікарням за пацієнтів без оновлених даних. У своїх новинах пропагандисти посилаються на українську Судово-юридичну газету або зовсім не вказують джерело.

«Не оновив дані у ТЦК? Не отримаєш медичної допомоги!.. З 1 жовтня набула чинності норма, згідно з якою установам первинної медичної допомоги припинять виплати за лікування пацієнтів, якщо ті не уточнили свої номери телефонів та реєстраційні номери облікових карток платників податків. А лікувати «ухилянтів» на шкоду собі лікарні не збираються. Очевидне порушення Конституції та всіх міжнародно-правових зобов’язань України», – пише агітпроп.

Скриншот – facebook.com
Скриншот – X.com

Після поширення цієї інформації StopFake вирішив перевірити, чи справді в Україні тепер відмовляють у наданні медичної допомоги тим, хто не оновив свої дані в ТЦК. Як і слід було очікувати, ця інформація не відповідає дійсності.

З 1 жовтня в Україні дійсно набула чинності норма, згідно з якою лікарням частково припинили виплати за пацієнтів, які не оновили свої дані. Це передбачено Постановою Кабінету Міністрів №1394  «Про деякі питання реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення в 2024 році». Але якщо ознайомитися з документом більш ретельно, то виявиться, що він не стосується оновлення даних у ТЦК.

Згідно зі згаданою вище постановою, до 1 жовтня лікарні мали верифікувати пацієнтів віком від 18 років, які мають укладені декларації про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу. Все, що вимагає Кабінет Міністрів, – це уточнення даних про номери телефонів та реєстраційні номери облікових карток платників податків. Якщо ці дані не вдасться верифікувати, то лікарі більше не отримуватимуть кошти за допомогу пацієнтам і теоретично можуть відмовити у наданні медичної допомоги.

Скриншот із постанови Кабміну №1394

Що ж  до Судово-юридичної газети, на яку посилається агітпроп, то в її матеріалі також немає інформації про те, що пацієнту необхідно оновити дані в ТЦК для отримання медичної допомоги. З посиланням на Міністерство охорони здоров’я України видання пише, що заходи щодо оновлення даних вживаються для того, щоб «забезпечити актуальність і достовірність даних пацієнтів». Кремлівська ж пропаганда просто вигадала норму про необхідність відвідати ТЦК і СП для чергової спроби дискредитації мобілізаційної кампанії в Україні та її уряду.

Раніше StopFake спростовував інформацію про те, що український банк нібито погрожував «ухилянтам» обмеженнями.