Джерело: The Insider

У програмі «Вести» з’явився сюжет під заголовком «Політолог Бенедиктов: у кандидата у віцепрезиденти США біполярний розлад». У ньому йшлося про таке:

«Скандал навколо кандидата у віцепрезиденти США Тіма Волца набирає обертів. Очевидно, що штаб приховує реальний стан його здоров’я, а він страждає на психічне захворювання. Про це американіст, автор політичної біографії Дональда Трампа „Чорний лебідь” Кирило Бенедиктов розповів в інтерв’ю телеканалу „Росія 24”.

Поширюється інформація, що він страждає на біполярні розлади, але його штаб мовчить, і народ уже вірить у те, що кандидат у віцепрезиденти у Гарріс психічно ненормальний. Змінити зараз кандидата у віцепрезиденти США можна, але для Гарріс це буде удар, бо й так йде кампанія погано”, — наголосив експерт.

Бенедиктов також додав, що Тім Волц раніше вже був замішаний у гучному скандалі.

„У всіх на слуху звинувачення його в педофілії; невідомо, чи це так, але очевидно, що виникло воно не на порожньому місці. Коли випливло те, що в Міннесоті, а він там був губернатором, підписано закон про захист прав населення, де було виключено поняття педофілії як сексуальної орієнтації. Це факт. Демократи намагаються його відмазати, і чи було щось, коли він був учителем, чи чіплявся він до учнів — невідомо”, — сказав Бенедиктов».

Чутки про біполярний розлад Волза почали поширюватися в американських соцмережах невдовзі після того, як він став кандидатом у віцепрезиденти. Фактчекінговий проєкт Snopes вивчив походження чуток:

«У жовтні 2024 року, в міру наближення президентських виборів у США, поширилася чутка про те, що кандидат на посаду віцепрезидента від Демократичної партії Тім Волц страждає на біполярні розлади. Не надавши доказів, що підтверджували б це твердження, автор одного з постів у X (колишньому Twitter) представив гаданий стан психічного здоров’я як термінову новину.

На час написання статті <11 жовтня 2024 року. — The Insider> цей пост отримав 597 100 переглядів та 17 000 лайків. Чутки з’явилися і в інших постах у X, Facebook, а також на форумі TexAgs та футбольному сайті Texas A&M.

Незрозуміло, звідки виникли ці чутки і хто їх запустив. Найперші приклади цього твердження, які ми з’ясували, були опубліковані у X 2 жовтня 2024 року. Ми провели пошук повідомлень X зі словами „Walz” та „біполярне” між 1 вересня 2024 року та 1 жовтня 2024 року — і нічого не виявили. <…>

Люди, схоже, вважали це твердження правдоподібним. В одному повідомленні в X автор просив вказати джерело, що підтверджувало б ці відомості, додавши, що це „багато чого пояснило б”, якби було правдою. 11 жовтня кілька читачів Snopes шукали на нашому сайті інформацію, щоб підтвердити чи спростувати це твердження.

Однак не знайшлося ніяких доказів, що підтвердили б твердження про те, що Волз має біполярний розлад. Федеральний закон забороняє розкриття медичних записів людей, зокрема політиків, без їхнього дозволу. Тому, щоб підтвердити чи спростувати чутки, Волз мав би сам публічно висловитися з цього приводу. Цього не сталося.

Ми звернулися до його передвиборного штабу, щоб дізнатися, чи є в цих чутках хоч частка правди, але не отримали відповіді. Коли (або якщо) будуть зміни, ми оновимо нашу публікацію. <…>

Більше того, не було ніяких новин про гадане психічне захворювання Волза. Гіпотетично кажучи, якби щось вказувало на те, що Волз має біполярний розлад, журналісти з авторитетних новинних агентств спробували б знайти більше інформації, як вони це зазвичай роблять, коли спливають достовірні заяви про здоров’я інших політиків.

Як засвідчив наш пошук новин, єдині повідомлення, що пов’язують Волза із психічним захворюванням, стосуються невербальної нездатності до навчання, синдрому дефіциту уваги та гіперактивності (СДВГ) та тривожності у його сина.

Уолз раніше відкрито говорив про свої проблеми. Наприклад, у 2018 році він розповів The Minnesota Star Tribune, що 27 років тому відмовився від алкоголю після того, як його викрили у перевищенні швидкості у п’яному вигляді.

Це звичайна політична тактика — поширювати чутки про психічне здоров’я опонентів незалежно від легітимності звинувачень. На останньому етапі президентських перегонів 2024 року в інтернеті активно поширювалися твердження про когнітивні здібності колишнього президента Дональда Трампа, а також віцепрезидентки Камали Гарріс».

Що ж до закону штату Міннесота, який нібито легалізує педофілію, то в серпні 2023 року одна з найбільших американських газет USA Today опублікувала статтю «Ні, закон Міннесоти не захищає педофілів»:

«Пост у Instagram від 28 квітня показує скриншот твіту, в якому обговорюється законопроєкт, нещодавно внесений у Міннесоті.

„У Міннесоті є новий законопроєкт, який щойно запропонував законодавець-демократ, який захищатиме педофілію як сексуальну орієнтацію, — йдеться у тексті посту. — Він називається Take Pride Act і був представлений раніше цього року членом Палати представників штату Лі Фінке, першим в історії Міннесоти законодавцем-трансгендером”.

Пост за п’ять днів зібрав понад 1000 лайків, тоді як оригінальний твіт за шість днів — понад 2000 лайків. Схожі версії заяви були опубліковані у Facebook, Instagram та Twitter.

Наш вердикт: це брехня.

Законопроєкт не захищає педофілів як „сексуальну орієнтацію”. Він лише прибрав із закону формулювання, яке пов’язувало педофілію та сексуальну орієнтацію. Поправка, додана 26 квітня — за два дні до цієї публікації, прямо говорить, що фізичний і сексуальний потяг до дітей законопроєктом не захищений. <…>

Член палати представників штату Міннесота Лі Фінке, один із авторів законопроєкту, повідомив USA TODAY, що твердження хибне:

„Законопроєкт оновлює застарілу мову, яка неправильно пов’язує педофілію із сексуальною орієнтацією людини, — написав Фінке в електронному листі. — Ніщо в законопроєкті не змінює та не пом’якшує ставлення до злочинів проти дітей і не ослаблює здатність держави переслідувати тих, хто порушує закон. Звісно, педофілія не є сексуальною орієнтацією — саме тому ця мова від самого початку не повинна була включатися до формулювання закону.

Конгресмен штату Джеймі Беккер-Фінн, співавтор законопроекту, сказав те саме під час засідання Палати представників 26 квітня».

Заява політолога Бенедиктова про те, що навіть якщо про приставання Волза до учнів у той час, коли він був учителем, нічого не відомо, то все одно чутки виникли «не на порожньому місці», коментарів не потребує. Втім, схоже, і ці чутки Бенедиктов вигадав: в інтернеті можна знайти згадування про педофілію у зв’язку з Волзом тільки в контексті згадуваного вище скандалу з новим законом.

І нарешті, про нібито «поганеньку кампанію» Гарріс — Волза. Агрегатор опитувань fivethirtyeight.com 15 жовтня показує перевагу Гарріс над Трампом у 2,5 процентних пункти.

Це, звичайно, ще не означає лідерства Гарріс у президентських перегонах; за підсумками виборів 2016 року Трамп став президентом, набравши менше голосів, ніж його суперниця Гілларі Клінтон. На загальну думку, все вирішуватиметься у семи штатах, де шанси мають і демократи, і республіканці. З цих ключових штатів Трамп лідирує в Аризоні, Джорджії та Північній Кароліні, а Гарріс — у Вісконсіні, Мічигані, Неваді та Пенсільванії; співвідношення голосів виборців із цих штатів — 50:43 на користь Гарріс. Втім, у всіх семи штатах розрив між кандидатами — у межах статистичної похибки.

Джерело: The Insider