Джерело: The Insider

На міжнародній виставці та конференції з суднобудування і розробки високотехнологічного обладнання для освоєння Арктики та континентального шельфу в Санкт-Петербурзі (Росія) виступив із відкритою лекцією президент Національного дослідницького центру «Курчатовський інститут» Михайло Ковальчук. ТАСС наводить цитату з його лекції про розвиток штучного інтелекту:

«Вчений зазначив, що ШІ становить собою те, чого ми його навчимо, „і сьогодні спостерігається падіння IQ штучного інтелекту. Чому? Тому що спочатку його навчали розумні люди, а потім почали навчати усілякі дивні люди. Тому його інтелект відображає інтелект тих, хто його навчав”, — сказав він».

Про «падіння IQ» можна судити із блогу американського дослідника Максима Лотта Maximum Truth. Лотт перевіряє рівень IQ різних мовних моделей ШІ за допомогою тесту Norway Mensa. У березні 2024 року він повідомив, що штучному інтелекту вперше вдалося показати IQ вище за 100 — середній показник для людей. Це зробив Claude 3 компанії Anthropic, заснованої групою розробників, які пішли з OpenAI. IQ широковідомого Chat GPT 4 від OpenAI виявився на рівні 85 Для порівняння: приблизно половина людей має IQ в діапазоні 90–110.

Останній рядок у цьому списку — не ШІ, а результат, який з максимальною ймовірністю було показано при випадковому виборі відповідей на запитання тесту.

Взявши за основу так званий закон Мура, згідно з яким обчислювальна потужність процесорів подвоюється кожних 18 місяців, Лотт припустив, що через 12-16 місяців можна очікувати появи нової версії Claude, яка покаже IQ близько 120, а ще через 16-32 місяці буде досягнуто позначки 140 — рівня, яким можуть похвалитися лише 0,2% людства.

Але дійсність перевершила найоптимістичніші очікування Лотта: вже у вересні 2024 року він оголосив про новий прорив. Демонстраційна версія нової розробки OpenAI — системи o1 — досягла рівня 120. Це вище, ніж у 88% людей.

Блакитним кольором на графіку показано розподіл людей за рівнем IQ.

Втім, Ковальчуку, звісно, ​​видніше, адже розробкою ШІ займаються «дивні люди».

Слід зазначити, що не всі вчені погоджуються з такими оптимістичними оцінками на підставі лише одного тесту. У липні 2024 року співзасновник і гендиректор Google DeepMind Деміс Хасабіс зауважив, що за загальним інтелектом сучасні системи ШІ поки що поступаються домашнім кішкам. Але тенденцію до зниження інтелекту зміг розглянути лише Ковальчук.

У росії з 2019 року діє федеральний проєкт «Штучний інтелект». Повідомлень про великі досягнення російських розробок у цій галузі наразі не було.

Джерело: The Insider