Європейський інформаційний телеканал Euronews, на який посилаються пропагандисти, не публікував новинний сюжет про те, що в Польщі український біженець нібито заробляв на «автопідставах». У коментарі StopFake представник польської поліції також заявив, що вони не фіксували випадків, подібних до тих, що описані у відео.

Кремлівські Telegram-канали та користувачі соціальних мереж почали розповсюджувати фейкову інформацію про те, що в Польщі український біженець наживався на обмані місцевих водіїв за допомогою автопідстав, спеціально кидаючись під колеса автомобілів. У своїх новинах агітпроп посилається на європейський інформаційний телеканал Euronews , який нібито і опублікував коротке новинне відео на цю тему.

У самому відеоролику йдеться про те, що український біженець на ім’я Віталій Іванчук «спеціально стрибав» під колеса автомобілів польських водіїв. І, щоб не викликати поліцію для оформлення дорожньо-транспортної пригоди, він нібито вимагав у них гроші. Втім, йдеться у відео, за чергової спроби «заробити» у такий спосіб українець загинув у центрі Варшави в серпні 2024 року.

«Х..кий (український — прим. ред.) біженець розводив польських водіїв, роблячи дорожні підстави — «читай: стрибаючи на капот». 16 разів йому вдавалося на цьому заробити, але в результаті він був збитий на смерть. Пацан до успіху йшов, не фартануло!» — описує відео агітпроп.

Скриншот Telegram-каналу Кот Костян
Скриншот Telegram-каналу Кот Костян

Після розповсюдження цієї інформації StopFake вирішив перевірити, чи справді у Польщі загинув український біженець, який обманним шляхом вимагав гроші у місцевих водіїв, як про це йдеться у відеоролику Euronews. Як виявилось, ця інформація не відповідає дійсності.

Відео Euronews, що шириться мережею, насправді є витвором пропагандистів. Вони скористалися фірмовим стилем телеканалу Euronews для створення чергового фейку, щоб спровокувати напруженість між українськими біженцями та країною їхнього тимчасового перебування. На офіційному сайті Euronews, у соціальних мережах X і Facebook та на платформі YouTube немає такого відео чи новини з подібною інформацією.

StopFake також звернувся до поліції Польщі з проханням перевірити інформацію про згаданого в агітпропівському відео Іванчука, його смерть і «спосіб заробітку». Лейтенант польської поліції Богдан Шелест (Bohdan Shelest) спростував інформацію, про яку йдеться у відео.