Зазначене відео було знято ще 2021 року на міжнародній виставці похоронної індустрії, що проходила у Києві. Там демонстрували сучасні товари та технології у галузі ритуальних послуг, яка є таким самим бізнесом, як і багато інших індустрій. Схожі виставки організовуються в багатьох країнах світу, зокрема й у Росії —так, в Москві пройде вже 32-га виставка наприкінці жовтня 2024 року. На ній буде продемонстровано труни, пам’ятники, предмети релігійного культу, одяг і взуття для покійних та багато іншого. Похоронні форуми не мають нічого спільного ні з некрофілією, ні з запереченням православ’я, ні з євроатлантичною інтеграцією. 

У соціальних мережах масово поширюють інформацію про те, що у Києві нібито пройшов «некрофільський показ». При цьому користувачі публікують короткий відеоролик, в якому показано  похоронне дефіле в трунах та труну, що танцює. Таке дійство автори публікацій пов’язують із «повним занепадом моралі в Україні», запереченням православ’я, «спотворенням спадщини Київської Русі» та вибором європейського вектора розвитку. «Це називається некрофілія, або труположство, – любов до всього мертвого, у численній літературі виражена як парафілія, яка є статевим потягом до трупів, що є лише окремим випадком. Може розглядатися зокрема як різновид фетишизму чи як самостійний розлад статевого уподобання. Виникає питання, чи ці люди нормальні? То ж у вас ще недавно була православна країна? На що ви перекрутили Київську Русь????», «Це вже ТА, ЦеЄвропа, за яку скакали, чи далі буде ще гірше?», — коментують цю новину в соцмережах.

Скриншот – facebook.com

Насправді відео, що демонструється, не має нічого спільного ні з некрофілією, ні зі скасуванням православ’я в Україні. Це уривок із «похоронного дефіле», що було частиною міжнародної виставки похоронної індустрії в Києві, яка проходила ще у червні 2021 року. Такі виставки проводять у багатьох країнах світу, зокрема й Росії. Вони є місцем зустрічі представників бізнесів, які займаються ритуальними послугами, а також демонструють сучасні товари та технології у цій галузі.  

За результатами пошуку у відкритих джерелах з’ясовуємо, що у Києві справді проходила виставка похоронної культури, проте вона проводилася в українській столиці не під час повномасштабної війни Росії проти України, а ще до неї  — наприкінці червня 2021 року. Повний репортаж про «першу міжнародну виставку похоронної культури» — RIP EXPO 2021 — можна прочитати на українському сайті Бабель. У тому, що це одна і та сама подія, про яку пишуть у соцмережах, нескладно переконатися із фотографій на сайті, на яких зображені така ж чорна труна з написом «RIP EXPO», а також дефіле в трунах із тими самими моделями і в такому ж одязі, що й на відео в соцмережах. Ба більше, дев’ятихвилинний відеорепортаж із заходу можна переглянути на YouTube-каналі українського медіаресурсу Hromadske.

Згідно з текстом у виданні Бабель, програма заходу включала дефіле похоронної моди, лекцію на тему «Посмертний макіяж», майстер-клас «Як продавати частіше одному клієнту» та урок «Як організувати похорон на мільйон». Організатором тодішньої виставки була власниця фірми з Дніпра, що виготовляє труни з картону. Хедлайнерами форуму також стали представники похоронного бізнесу із РФ та Білорусі, наприклад, директор приватного крематорію з Новосибірська, судово-медичний експерт з Москви та представники білоруської компанії, яка займається оцифровкою кладовищ. У репортажі журналіста Євгена Спіріна також є детальний опис «похоронного дефіле», відео якого розповсюджують у соцмережах.

У матеріалі наголошують, що однією із важливих цілей виставки було привернути увагу до закону про поховання в Україні. На момент проведення RIP EXPO 2021, згідно із цим законом у країні не могло бути приватних цвинтарів і крематоріїв, а лише комунальні. Тоді в Україні було тільки три крематорії — в Одесі, Києві та Харкові.

Ба більше, такі виставки і конференції, присвячені трендам похоронної індустрії, організовують в багатьох країнах світу, зокрема й у Росії. Так, в РФ похоронні виставки під назвою «Некрополь» щорічно відбуваються з 1993 року. На них так само, як і в Києві, демонструють труни, предмети релігійного культу, пам’ятники, автомобілі для ритуальних церемоній, одяг і взуття для покійних та багато іншого. Наступна така виставка відбудеться наприкінці жовтня у Москві.

Скриншот – necropol-moscow.ru

«Виставки Некрополь стали експериментальним майданчиком для екологів, архітекторів, філософів. Питання, які обговорювали гості та учасники виставки, можна вважати магістральними для розвитку галузі: техніки бальзамування, організація обрядів прощання, філософія життя та смерті, спірні теми законодавства й ліцензування, світова практика кремації», – йдеться на офіційному сайті заходу в РФ. Однак чомусь російські ЗМІ не називають аналогічні виставки, які відбуваються в столиці Росії, некрофілією, труположством чи запереченням православ’я. Крім того, форуми ритуальної індустрії проходять у ВеликобританіїСШАНімеччиніІспаніїФранціїПольщіІталії та багатьох інших країнах. На російському сайті Корпорация руководителей похоронных предприятий (укр. – Корпорація керівників похоронних підприємств) підкреслюють, що активно співпрацюють з іноземними колегами з похоронної індустрії та наслідують світові тренди.  

Із цього випливає, що захід, який відбувся у Києві в 2021 році, не мав жодного стосунку ні до некрофілії та «статевого потягу до трупів», ні до заперечення православ’я, оскільки презентував традиційні способи поховання померлих, ні до євроатлантичного шляху України, а багато учасників виставки взагалі були з Росії та Білорусі. StopFake продовжує спростовувати схожі фейки, спрямовані на дискредитацію України, у матеріалах «Фейк: В Україні заборонили православ’я»«Маніпуляція: В Україні вводять мовні патрулі – відновлюють «нацистські практики»»«Фейк: В Україні почнуть мобілізувати жінок – відео».