Джерело: The Insider

РІА «Новости» у публікації під заголовком «„Жахливе протверезіння”. Київ втрачає двох важливих союзників у Європі»  пише:

«Усього за кілька днів позиції України в ЄС різко похитнулися. Лідер ХДС/ХСС Фрідріх Мерц заявив, що Київ не зможе перемогти Росію, а в Австрії вибори виграла партія, яка виступає проти антиросійських санкцій. <…>

Із його [Мерца] точки зору, баланс сил виглядає „жахливим і дуже протверезним”. Причому Київ опинився у такому становищі через союзників, які діяли „занадто мало і надто пізно”. Свого часу він підтримав ідею Макрона про введення військ НАТО в Україну. Крім того, був головним лобістом відправлення туди далекобійних ракет Taurus. Також лідер ХДС/ХСС вважає, що Берлін зобов’язаний допомогти Києву вступити до ЄС.

Вибори канцлера ФРН відбудуться наступної осені. Мерц офіційно включився у боротьбу за цю посаду 17 вересня. Рейтинг ХДС/ХСС – 33%. СДПН (чинний очільник держави Олаф Шольц — із цієї партії) має 14%.

Старший науковий співробітник сектору економіки європейських країн Центру європейських досліджень ІСЕМО РАН Володимир Оленченко вважає, що Австрія та Німеччина переглядають ставлення до Києва. Щоправда, відбувається це не надто швидко. „Австрійці й німці втомилися від української теми. Це одна з причин перемоги АПС та зміни риторики Мерца”, — зазначає він у розмові з РІА «Новости».

Насправді жодної «зміни риторики Мерца» не відбулося. РІА «Новости» цитує його інтерв’ю журналу Bild. Там він критикує уряд за недостатню підтримку України та  наполягає  на необхідності відновлення її суверенітету над усією територією:

«Сьогодні 27 вересня 2024 року, і, на жаль, ми не можемо повернути час назад. Якщо ми подивимося на баланс сьогодні, через два з половиною роки, він виглядає досить страшним і дуже протверезним. Я говорив про це нещодавно у Бундестазі. Ми діяли занадто пізно і зробили надто мало.

Я дотримувався думки, і канцлер також висловив це в урядовій заяві через три дні після початку війни, що ми зараз допомагаємо Україні не для того, щоб вона виграла цю війну — канцлер такого не говорив, — але щоб вона не програла. Україна ніколи не зможе перемогти Росію, і такої мети ніколи не було. Але для мене перемога означає, що Україна має поновити суверенітет над своєю територією. І Росія має припинити нападати на цю країну. Ми повинні зробити все для того, щоб Росія вважала продовження війни із застосуванням військової сили безнадійним. Але від цього ми досить далекі».

Як справедливо зазначає РІА, чергові вибори до Бундестагу мають відбутися восени 2025 року. За даними всіх опитувань, очолюваний Мерцем блок ХДС/ХСС  лідирує  і поки що має всі шанси очолити новий коаліційний уряд.

Отже, Україна не тільки не втрачає важливого союзника, а й має підстави розраховувати на більш радикальну підтримку з боку Німеччини після зміни уряду.

Що ж до Австрії, то Партія свободи, хоча вона й посіла перше місце на виборах, має мало шансів сформувати уряд. Як уже  писав  The Insider, коаліцію, найімовірніше, створять правоцентристські та лівоцентристські сили. Це визнає і експерт РІА, але вважає, що ультраправі з їхньою найбільшою фракцією в парламенті зможуть впливати на політику держави. Висновок досить дивний, оскільки голосів, щоб блокувати рішення уряду, Партії свободи явно бракує.

Джерело: The Insider