У Оперативно-стратегічному угрупуванні військ «Таврія» не робили таких заяв. Сили оборони Півдня повідомили про модернізацію російських керованих авіабомб, якими окупанти бомбардують школи, дитячі майданчики, житлові будинки та лікарні прифронтових міст.

Прокремлівські ЗМІ поширюють маніпулятивні повідомлення про те, що російська авіація «рознесла склад БПЛА у Запоріжжі». Нібито посилаючись на слова спікера Оперативно-стратегічного угрупування військ «Таврія» Владислава Волошина, російські ЗМІ заявили, що ЗСУ нібито підтвердили «ліквідацію цеху з виробництва БпЛА».

«За даними MS з посиланням на інсайдерів Повітряних сил, ФАБи прасують ЗСУ масовано по всій лінії фронту і навіть у «середньому» тилу. Так, по цехах запорізького «Мотор Січ» прилетіли бомби з УМПК-500, запущені з дистанції 80 км – за 40 км до ЛБЗ. Цю інформацію підтвердив речник угруповання «Південь» Волошин», – пишуть російські ЗМІ.

Скриншот – 360.ru

Росія дійсно посилила терор проти цивільного населення прифронтових міст України – десятки авіаударів на добу наносяться по Запоріжжю, Харкову, Сумах, Херсону, Одесі та інших населених пунктах. Часто під невибірковими ударами російської авіації опиняються школи, дитячі майданчики, житлові будинки та лікарні – окупанти провели модифікацію керованих авіаційних бомб (КАБ) і тепер можуть діставати до середини цих міст.

В ефірі Новини.Live  27 вересня 2024 року речник Оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія» Владислав Волошин прокоментував модернізацію російських авіабомб. При цьому Волошин не робив ніяких заяв щодо знищення «цехів складання БпЛА». Спікер Сил оборони Півдня говорив про те, що росія руйнує українські прифронтові міста та завдає ударів по цивільному населенню.

«Дійсно, росіяни здійснили певні зміни у конструкції авіаційних бомб, пускових платформ, і сьогодні вони отримали можливість бити цими керованими авіаційними бомбами не лише по населених пунктах поряд з лінією фронту. Вже ці бомби починають долітати до центру Запоріжжя і не лише. Були удари по Краматорську, постійно страждає від цих бомб Харків – Росія на сьогодні, на жаль, має таких бомб у запасі достатньо. Тому хотілося б мати сили та засоби, щоб знищувати їх, доки вони не встигли піднятися у повітря», – сказав Волошин (див. відео з 00:11:03). 

Волошин зазначив, що російські керовані авіаційні бомби збивати надзвичайно складно, і з ними необхідно боротися іншим способом – на землі, вибиваючи тилові аеродроми супротивника та знищуючи літаки, російські військові склади. Для цього Україні необхідне далекобійне озброєння, — резюмував речник «Таврії».

Російські повітряні атаки по Україні в рамках міжнародного права можуть розцінюватися як військові злочини, що не мають термінів давності й підпадають під юрисдикцію судів усього світу. У цьому контексті Міжнародний кримінальний суд (МКС) 5 березня 2024 року видав ордери на арешт командувача дальньої авіації Росії Сергія Кобилаша та Віктора Соколова, який на той час був командувачем російського Чорноморського флоту. За даними МКС, кожен із них, імовірно, несе відповідальність за військові злочини, які полягають у завданні ударів по цивільних об’єктах в Україні, а також за злочини проти людяності, що полягають у нелюдських діях окупантів по відношенню до цивільних громадян в Україні. Докладніше про це читайте у матеріалі StopFake «Фейк: Ордери МКС на арешт російських воєначальників «не мають наслідків».