Фотографія, яку активно поширюють у мережі, насправді була відредагована у фоторедакторі – пропагандисти, найімовірніше, додали напис на дошці та фотографію Президента України.

У мережі поширюється інформація про те, що в Україні не допускають до занять тих учнів, які не здали гроші на придбання генераторів для школи. На підтвердження цього користувачі діляться фотографією нібито шкільної дошки, де складено список учнів, які не здали гроші  і яким тепер заборонено заходити до кабінету інформатики.

«Ці учні тепер не заходять до кабінету інформатики» – так в українських класах борються із тими, хто не здав на генератори. Тепер у цій країні навіть навчання платне», – коментують фотографію деякі користувачі мережі.

Скриншот – facebook.com

Найімовірніше, ця інформація не відповідає дійсності, а фотографію було відредаговано у фоторедакторі. Пояснюємо, чому.

По-перше, відповідно до українського законодавства, а саме: статті 58 Закону України «Про повну загальну середню освіту», фінансування державних та комунальних навчальних закладів здійснюється за рахунок державних та місцевих бюджетів, а також інших джерел, не заборонених законом. Виходячи з цього, вимоги адміністрації до батьків учнів збирати кошти на ремонт школи, класні потреби, купівлю підручників, миючих засобів та іншого є незаконними. Порушення законодавства у сфері освітнього забезпечення тягне за собою кримінальну, адміністративну, цивільно-правову чи дисциплінарну відповідальність.

На початку навчального року Офіс омбудсмена України нагадав, що грошові оплати у навчальних закладах можуть бути законними лише у разі надання платних послуг, погоджених із батьками та оформлених на підставі договору між навчальним закладом та батьками. Перелік таких послуг затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 27 серпня 2010 року № 796. До інших дозволених джерел фінансування належать благодійні внески, які батьки можуть вносити на спеціальний розрахунковий рахунок закладу виключно на добровільній основі.

Закупівлею генераторів для шкіл займаються органи місцевого самоврядування. За останніми даними, понад 80% українських шкіл оснащені генераторами. Про це йдеться у відповіді Міністерства освіти і науки України на запит Hromadske на початку серпня 2024 року.

По-друге, кричущі випадки незаконного збору адміністрацією шкіл грошей з батьків на різні потреби зазвичай активно обговорюються громадськістю, наприклад, у таких групах, як «Батьки SOS». Однак ця фотографія, за даними сервісу Osavul, поширюється виключно проросійськими каналами. Вперше вона була опублікована Z-каналом у Telegram Nina VATT, у якого близько 100 тисяч передплатників. Раніше цей канал неодноразово потрапляв у поле зору StopFake (докладніше тут, тут і тут).

Що стосується самої фотографії, то вона, найімовірніше, зазнала редагування. Перше, що впадає у вічі, – це неправильне написання низки прізвищ, які фонетично наближені до їхнього російського звучання. Наприклад, «Лісенко» замість «Лисенко», «Петріченко» замість «Петриченко», «Сідоренко» замість «Сидоренко». Це може (хоч і не обов’язково) свідчити про те, що список складала людина, яка не володіє українською мовою.

По-третє, в українських школах портрети високопосадовців вкрай рідко використовуються для оформлення класів чи коридорів. Зазвичай у школах можна побачити портрети видатних українських діячів, таких як Тарас Шевченко, Іван Франко, Леся Українка, а також національні символи чи карти України.

На державному рівні питання розміщення портретів чиновників у навчальних закладах чітко не регламентується, проте рекомендації Міністерства освіти і науки України наголошують на використанні національних символів та портретів відомих діячів культури, науки та історії, які сприяють вихованню учнів.

StopFake також проаналізував це зображення за допомогою інструмента InVID & WeVerify, щоб з’ясувати, чи воно змінювалося. Кілька фільтрів (Ghost, DCT, Block, Wavelet) виявили аномалії у процесах створення і стиснення зображення, що вказує на зовнішнє втручання. Аналіз показав, що у зображенні була локально порушена сітка, а це свідчить про додавання чи переміщення об’єктів. Найбільші зміни торкнулися області списку та фотографії над дошкою. Крім того, аналіз рівня помилок, рівня шуму та лапласіан-граф (метод, що дає змогу виявити межі вставки або видалення об’єктів) також підтвердили сліди редагування в області дошки.

Скриншот – InVID & WeVerify

Раніше StopFake спростовував дезінформацію про те, щов київській школі запровадили уроки про гендер і сексуальність для третьокласників.