Пропагандисти помножили справжні дані на 10: насправді йшлося про держборг обсягом 97% від ВВП.

Проросійські джерела повідомляють, що до кінця наступного року державний борг України сягне понад 1000% від ВВП. «Нормально поскакали на Майдані» — іронізують на цю тему пропагандисти.  

Скриншот — X (Twitter)

Однак пропагандисти не тільки завищили цифру держборгу у 10 разів, а ще й повністю проігнорували контекст оригінальної новини. Насправді в оголошенні Міністерстерства фінансів йшлося про скорочення зовнішнього боргу з 100,5% до 97% ВВП у 2025 році, тобто про позитивну динаміку цього показника. У сумі, обсяг зовнішнього та внутрішнього держборгу складе 8,2 трлн грн.

«Звичайно, це суттєвий показник. Але не треба забувати, що ми — країна, яка воює. Тому на нинішньому етапі питання боргів стоїть лише у контексті можливості їх обслуговування та погашення в короткостроковий період», — роз’яснив міністр фінансів Сергій Марченко на брифінгу в Медіацентрі Україна. «Завдяки вдалим перемовинам із кредиторами в найближчій перспективі виплати з погашення та обслуговування держборгу будуть мінімальними», — запевнив він. Також Марченко нагадав, що Україна нещодавно успішно реалізувала реструктуризацію заборгованості, за рахунок чого вдалося списати понад 40% боргів.

Більш того, такий високий показник — не рідкість навіть у країн з розвиненою економікою, які не перебувають у стані війни. Так, держборг Франції, Бельгії, та Великобританії складає по 112%, 105% та 104% від ВВП відповідно, а у Японії цей відсоток узагалі сягає 254 (дані наведені за 2022 рік).   

Спростування іншого фейка на тему економіки читайте у матеріалі Маніпуляція: Пентагон не встигне використати $5,8 млрд із виділених на допомогу Україні коштів до кінця фінансового року.