Поновлення компанією торгової марки не доводить, що Visa повертається в Росію. Такий вчинок компанії був би прямим порушенням санкцій.

Проросійськими джерелами шириться новина про те, що одна з найбільших світових платіжних систем Visa повертається на російський ринок. На «доказ» цього пропагандисти наводять інформацію про те, що компанія подала в Роспатент запит на оновлення своїх товарних знаків для банківських послуг та криптовалюти в Росії. Нагадуємо, платіжна система Visa оголосила про вихід з російського ринку на початку березні 2022 року — усі картки Visa перестали працювати в Росії, а російські громадяни втратили можливість розраховуватися ними і за кордоном. «Ця війна та постійна загроза миру та стабільності вимагають від нас реагувати згідно з нашими цінностями. Ми шкодуємо про наслідки, які це матиме для наших шановних колег, а також на клієнтів, партнерів, продавців і власників карток, яких ми обслуговуємо в Росії» — прокоментував рішення компанії тогочасний очільник Visa Ел Келлі.

Скриншот — Telegram

Однак новина про те, що Visa повертається на російський ринок, є фейковою. По-перше, про таке рішення компанія не оголосила в жодному зі своїх офіційних каналів комунікації. А по-друге, наразі повернутися в Росію платіжна система не має юридичної можливості через дію американських санкцій. Урядові санкції вимагають від Visa призупинити доступ до своєї мережі для цілої низки російських фінансових компаній, включно з центральним банком країни та другою за величиною фінансовою інституцією країни – банком ВТБ. Отже, повернення на російських ринок було б прямим порушенням санкцій США. З тим, що відновлення роботи Visa в Росії найближчим часом вкрай малоймовірне, погоджуються навіть російські фінансові експерти. Ми також звернулися до комунікаційного відділу Visa з проханням прокоментувати інформацію, однак не отримали відповіді на момент публікації тексту.  

А оновлення торгових марок, яке Visa дійсно здійснила в Росії — це стандартна практика, аби зберегти за компанією право на використання певних технологій та власного бренду і логотипу в країні. Раніше так вже робили й інші міжнародні компанії, зокрема, Coca Cola та Starbucks. Тоді пропагандисти також поширили аналогічну дезінформацію про повернення на ринок Росії мережі кав’ярень, яку ми спростували у матеріалі Маніпуляція: Мережа кав’ярень Starbucks «планує повернутися до Росії».