Джерело: Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав фейки та наративи пропаганди за 26 вересня 2024 року.

  1. Київ, ЄС і НАТО не вразила нова ядерна доктрина РФ
  2. Пісторіус назвав «справжнього ворога Путіна»
  3. Космічна залізна завіса над Україною Москві не вдалася
  4. Про «комуністку Гарріс» і завод в Пенсильванії

Київ, ЄС і НАТО не вразила нова ядерна доктрина РФ

Наприкінці третього кварталу третього року «триденної війни» Путін вирішив змінити ядерну доктрину РФ. «Це сигнал, який попереджає країни про наслідки в разі їхньої участі у нападі на Росію різними засобами, причому не обов’язково ядерними», – пояснив 26 вересня Пєсков чергову ядерну істерику Путіна.

За його словами, «всьому світу добре відомо про наш ядерний потенціал і розсудливі західні політики розуміють серйозність заяв Путіна, особливо в умовах безпрецедентної конфронтації, спровокованої прямим втягненням західних країн, зокрема і ядерних, у конфлікт навколо України».

НАСПРАВДІ, ніхто не злякався. Тим паче в умовах, коли «Сармат» становить загрозу не Страсбургу, а Росії. Наприклад:

  • Михайло Подоляк, радник голови Офіса президента України, зазначив, що «росіяни використали у війні вже весь свій неядерний арсенал, але так і не змогли здобути перемогу. Тому Путін намагається використати останній аргумент боязливих людей, що у них є ядерна зброя».
  • Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що слова Путіна «абсолютно безвідповідальні. Багато хто у світі ясно говорив про це, коли він раніше брязкав ядерною зброєю, включно з Китаєм». 
  • «Євросоюз не змінює свою позицію з питання підтримки України після рішення Путіна оновити ядерну доктрину Росії», – сказав представник зовнішньополітичної служби ЄС Петер Стано.
  • Міністр оборони ФРН Борис Пісторіус просто відмахнувся: «Слова Путіна навіть не варто коментувати. Наша роль не полягає в тому, щоб бути рупором його загроз. Якщо завтра він вигадає ще щось, нехай поширює це своїми каналами».

Окремо Пісторіус зауважив, що «у 2014 році після нападу на Крим, ми замість того, щоб відреагувати на цей дзвінок, натиснули кнопку «відкласти сигнал тривоги». Прозріння добре, але запізніле. Якби тоді сигнал тивоги не відклали, зараз він вже не подавав би сигнали ядерні.

Пісторіус назвав «справжнього ворога Путіна»

Гельсінська комісія з безпеки в Європі у своїй доповіді розповіла про теракти, організовані Кремлем, нарахувавши близько 30 випадків підтверджених диверсій, організованих ним за останній час у різних куточках Європи.

Як зазначають автори доповіді, НАСПРАВДІ, ескалація цих дій викликає особливе занепокоєння, оскільки керовані Кремлем операції спрямовані на критично важливі об’єкти енергетичної інфраструктури і оборонної промисловості в країнах НАТО. Крім того, РФ демонструє зростаючу готовність до військових провокацій в межах кордонів НАТО, включаючи порушення повітряного простору і агресивні навчання. Наприклад, поблизу Естонії. 

Під час доповіді були розглянуті масштаби російської тактики гібридної війни, її вплив на безпеку НАТО і стратегії ефективної протидії цим загрозам. 

Автори дослідження зазначають, що саме завербовані Кремлем диверсанти стоять за нещодавньою серією підпалів по всій Європі.

Від їхніх рук постраждав найбільший торговий центр Варшави, магазин ІКЕА у Вільнюсі, автобусний парк у Празі та металургійний завод Diehl у Берліні.

Комісія нагадала про вибух на болгарському (2011) і на чеському (2014) складах боєприпасів. До підриву були причетні російські шпигуни, інтегровані в європейське суспільство.

Російські спецслужби проводять операції з дестабілізації енергосистеми Заходу: виведено з ладу трубопровід, що з’єднує Естонію і Фінляндію, а в німецькому місті Брунсбюттель пошкоджено електростанцію. 

Голова оборонного відомства ФРН Пісторіус заявив: «Для Росії Україна – це тільки початок. Москва намагається підірвати нашу єдність, ЄС і НАТО, гібридними методами. Справжній ворог Путіна – наш вільний і незалежний, демократичний спосіб життя».

Космічна залізна завіса над Україною Москві не вдалася

Крім диверсій на землі, Росія намагається перенести їх і в космос. Після того, як Білий дім звинуватив Кремль у таємній розробці космічних апаратів з ядерною зброєю для протистояння коаліціям західних супутників, які допомагають Україні, – Москва посилює свої погрози завдати космічного удару.

Так, представник МЗС РФ Сергій Білоусько виступив із завуальованим попередженням на адресу комерційних космічних компаній, звинувативши їх у втручанні у «внутрішні справи» Кремля (маючи на увазі війну з Україною) – і додав, що «відповідні заходи можуть бути вже в розробці». 

Москві є через що перейматися. Нагадаємо:

  • Дані саме з комерційних супутників допомагали відстежувати переміщення окупантів під час підготовки до війни та в її ході.
  • Їх використовували під час розслідування злочинів, які були скоєні російськими військовими. The New York Times вивчала знімки саме комерційних супутників, щоб довести причетність російських катів до трагедії в Бучі.
  • Частину даних приватні супутникові компанії передавали уряду України, писала The Wall Street Journal.
  • Ілон Маск, незважаючи на свої «миротворчі» твіти, продовжує надавати українській армії доступ до даних супутників глобальної системи Starlink.
  • У ЗМІ активно публікуються супутникові знімки компаній Planet Labs, Maxar.

Провал спроб відгородити Україну космічною «залізною завісою» дуже розлютило Путіна, і він почав попереджати про потенційні контрудари по західних космічних допоміжних засобах. Так, Костянтин Воронцов (заступник очільника МЗС РФ) у серії полум’яних промов на засіданнях ООН у Женеві та в Нью-Йорку погрожував, що «навіть цивільні космічні апарати можуть стати мішенню для російських сил».

Згодом американські спецслужби розкрили таємний проєкт з виведення на орбіту російських космічних апаратів, оснащених ядерними боєголовками.

Нова порція погроз, озвучена Білоуськом нещодавно у Палаці Націй ООН, «мала той самий підтекст попередження/завуальованої погрози, який використовували інші російські офіційні особи щодо Starlink і західних комерційних космічних систем, які використовуються в Україні й навколо неї», – сказала в інтерв’ю Forbes головна директорка з космічної безпеки та стабільності аналітичного центру Secure World Foundation Вікторія Самсон.

Компанія LeoLabs, розташована в Кремнієвій долині, є провідним оператором глобальної мережі радарів, які безперервно сканують низьку навколоземну орбіту. Вона відстежує понад 20 000 об’єктів – від відпрацьованих верхніх ступенів ракет до уламків протисупутникових ракет (пср), які врізалися в ціль. 

LeoLabs допомогла намітити безпечну траєкторію для Міжнародної космічної станції (МКС), яка проходить через орбітальні «мінні поля». (Так називається космічне сміття, створене минулими ракетними ударами, включно зі знищенням РФ радянського супутника напередодні повномасштабних бойових дій з Україною).

Інженер аерокосмічної галузі Макнайт з LeoLabs заявив, що російське роботизоване знищення корабля «Космос» поставило під загрозу «всі космічні держави»: «Росія підірвала свій власний супутник менш ніж за 100 км над МКС», – зазначив він, – і менш ніж за 100 км під кількома комерційними угрупованнями, включно з флотом Starlink».

Тоді, одразу після удару, НАСА наказало всім астронавтам, які перебували на борту МКС, сховатися у своїх пристикованих капсулах і бути готовими до вибуху, якщо уламки зашкодять станції. Оскільки розгінний блок МКС забезпечується пристикованим російським кораблем «Прогрес», будь-який наказ про запобігання зіткненню має виконуватися спільно диспетчерами в Г’юстоні та Москві, пояснюють фахівці. І це є потенційно катастрофічною вадою в системі.

Колишній очільник Роскосмосу Рогозін, який особисто погрожував Маску розправою за надання Україні станцій Starlink, вже погрожував, що може раптово відкликати пристикований до МКС корабель «Прогрес», а без «Прогресу» (який періодично виводить МКС на стабільну орбіту) станція може завалитися над США або Європою.

«У зв’язку з цим постає питання: якщо Путін віддасть наказ про атаку на супутники SpaceX, яка одночасно поставить під загрозу МКС, чи дослухаються московські диспетчери до прохань американських колег провести маневри із запобігання зіткненням, щоб врятувати станцію, і чи буде взагалі у команди Роскосмосу така свобода дій в умовах нинішнього режиму в Росії», – пише Forbes.

Про «комуністку Гарріс» і завод в Пенсильванії

На тлі візиту президента України Володимира Зеленського на військовий завод в Пенсильванії, широкого розголосу набула версія, що таким чином він підтримує кандидатку на посаду президента США Камалу Гарріс. Російська пропаганда гучно роздмухує цю тему. При цьому сама Гарріс вже давно стала об’єктом фейків з її боку. І не тільки з її. Хоча й тут не обійшлося без російського «комуністичного» сліду.

Під час дебатів Дональд Трамп назвав Гарріс та її батька «марксистами» і заявив, що вона своєю міграційною політикою перетворить США на «Венесуелу на стероїдах». 

Після дебатів, як пише ВВС, слово «марксист» стало трендом у соцмережах, а кількість пошукових запитів за ним в американському сегменті Google зросла на 1000% за 17 годин.

За даними найбільшого у США іспаномовного фактчекерського сайту Factchequeado, віцепрезидентка вже неодноразово ставала жертвою фейкових повідомлень про її соціалістичні або комуністичні погляди. Ці твердження почали з’являтися після того, як Гарріс стала кандидаткою від Демократичної партії на посаду президента.

Експерти зазначили, що повідомлення про «соціалістичні» або «комуністичні» переконання тих чи інших політиків особливо поширені в американських громадах із великою чисельністю кубинського та венесуельського населення, які особливо вразливі перед фейками про комунізм через травму, яку вони пережили, рятуючись від репресій, – каже Саманта Барріос, американка венесуельського походження.

Factchequeado повідомив, що найпопулярнішим запитанням іспанською мовою після дебатів було: «Хто батько Камали Гарріс?». У перший тиждень після дебатів найбільшого поширення набули два меми. Перший – словосполучення «товариш Камала», яке набуло популярності після промови Трампа. Другий – фейкове зображення «партквитка члена КПРС» Камали Гарріс, що стало вірусним.

НАСПРАВДІ, відділ верифікації BBC Verify встановив, що зображення цього партквитка було взяте із сайту, що дає змогу користувачам робити за шаблоном фейкові документи КПРС. Номер члена партії, печатка та інші дані на фото ідентичні шаблону для виготовлення партквитка, викладеному на сайті.

Пости з фейковим зображенням, вперше опублікованим у серпні, переглянули понад півмільйона разів. А його першоджерело – російський сатиричний сайт «Панорама», який доводить до абсурду політичні новини. (На початку вересня на ньому, наприклад, з’явилася гумористична новина про те, що «Гарріс змогла довести, що вона не комуністка, навівши цитати Маркса і Леніна»).

А щодо того самого заводу, на якому був президент України, то ще з квітня у повітрі висить питання: «Коли ж нарешті Росія оголосить «законною воєнною ціллю» Пенсильванію?». І тоді звучало смішно, і зараз – після нових ядерних сигналів з Кремля, які вже нікого не лякають.

Джерело: Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки