Цей відеоролик є маніпуляцією. У ньому вирвано з контексту кадри програми «Надзвичайні новини» каналу ICTV від 23 грудня 2021 року, де йшлося про розширення списку професій, згідно з яким жінки віком від 18 до 60 років мають ставати на військовий облік. Наразі відповідно до нормам українського законодавства лише жінки-медики та фармацевти мають обов’язково стати на військовий облік. Однак мобілізація для них, як і для решти жінок, залишається добровільною.

Останніми тижнями в інтернеті активно поширюється хвилинний відеоролик, де стверджується, що в Україні нібито ухвалено новий закон, який зобов’язує всіх жінок віком від 18 до 60 років стати на військовий облік. На відео можна побачити напис: «Жінок мобілізуватимуть?», а ведуча заявляє: «Ну все, дівчата, шикуйсь, струнко! Українки тепер військовозобов’язані нарівні з чоловіками».

Користувачі соцмереж емоційно відреагували на цей сюжет, залишаючи такі коментарі: «Це тотальне знищення нації! Про захист країни вже не йдеться!», «Тепер навіть жінки бояться вийти на вулицю… дітей відправлять до магазину», «Що ви хотіли? Чоловіки закінчаться, залишаться лише жінки та діти — питання часу».

Скриншот – facebook.com

У відео програми «Надзвичайні новини» на каналі ICTV ведуча Вікторія Сеник повідомляє про набрання чинності новим указом, згідно з яким жінки віком від 18 до 60 років мають стати на військовий облік. Також у ролику з’являється кореспондентка Юлія Хижняк, яка приміряє військову форму.

Однак цей відеоролик не відображає реального становища – на сьогодні українським законодавством не передбачено обов’язкової мобілізації жінок. 

StopFake вдалося з’ясувати, що відео, яке розповсюджується в мережі, є частиною сюжету програми «Надзвичайні новини» від 23 грудня 2021 року, в якій йшлося про розширення Міністерством оборони України переліку спеціальностей та професій, після отримання яких жінки віком від 18 до 60 років підлягають військовому обліку.

Зловмисники свідомо вирізали із контексту фрагмент відеосюжету, в якому ведуча стверджує, що українки нібито стали військовозобов’язаними нарівні з чоловіками, і висловлює сумніви щодо готовності держави реалізувати такі рішення на практиці. Це створює хибне враження про те, що до законодавства України нібито були внесені зміни, які незабаром призведуть до мобілізації всіх жінок.

Варто зазначити, що нові випуски програми «Надзвичайні новини» на телеканалі ICTV перестали виходити ще влітку 2022 року. Кореспондентка Юлія Хижняк, яка згадується в ролику, згідно з її резюме завершила роботу на ICTV ще в березні 2022 року.

Скриншот – youtube.com

Найімовірніше, цей відеофрагмент почав активно ширитися мережею після його публікації в TikTok користувачем із ніком @staff_word0. На сьогодні ця публікація набрала понад 26,5 тисячі вподобань і понад 3000 коментарів.

Наразі в Україні питання військового обліку жінок та їхня мобілізація регулюється законом № 2664-IX «Про внесення змін до статті 1 закону України «Про військовий обов’язок та військову службу» щодо взяття жінок на військовий облік», наказами Міноборони, а з 18 травня 2024 року – ще й новим законом про мобілізацію. Згідно з українським законодавством, жінки-медики зобов’язані стати на військовий облік, тоді як представниці інших професій можуть робити це добровільно. Важливо зазначити, що постановка на облік жінок не означає їхньої автоматичної мобілізації; це необхідно для того, щоб Генеральний штаб мав уявлення про кількість медиків у резерві. Мобілізація жінок, зокрема й фахівців у галузі медицини, в Україні, як і раніше, здійснюється виключно на добровільній основі.

Раніше StopFake спростовував схожі фейкові повідомлення у матеріалах «Фейк: В Україні хочуть зробити військовозобов’язаними жінок віком від 18 до 60 років» та «Фейк: ТЦК в Україні «взялися за жінок» — відео».