Джерело: The Insider

«Вести»  повідомили  про викриття підступних маніпуляцій Заходу у сфері штучного інтелекту. У матеріалі під заголовком «Захарова заявила про упередженість західного ШІ» йдеться:

«Офіційна представниця МЗС РФ Марія Захарова звернула увагу на те, що на Заході штучний інтелект став полем для маніпуляцій, тому важливо створювати власні технології з правильним історичним та культурним контекстом. Із такою заявою вона виступила на майданчику Євразійського жіночого форуму у Санкт-Петербурзі.

„Важливо кратно наростити зусилля щодо створення власних, поміщених у правильний історичний, морально-культурний контекст моделей штучного інтелекту. Досягти у цій сфері автономності. Ще краще створити умови для їхнього використання іншими країнами, яким важливо зберегти свою ідентичність”, — зазначила Захарова.

Вона навела приклад одного із західних додатків, який генерував чорношкірих вікінгів і батьків-засновників США, водночас відмовляючись зображати жінку європеоїдної раси за однозначно сформульованим запитом.

„В адміністрації IT-гіганта просто вирішили не заганяти своє дітище у рамки расових, ґендерних стереотипів, все за лекалами шоу BLM. Щоправда потім там виправдовувалися, заявляючи про упередженість расового штучного інтелекту. Тепер на Заході це стало важливішим за історичну достовірність”, — сказала офіційна представниця МЗС РФ».

Захарова переказує зміст статті з британської газети The Telegraph, де справді  йшлося  про дивні зображення, які генерує чатбот Gemini, створений Google. Штучний інтелект зобразив чорношкірими вікінгів, середньовічних лицарів, батьків-засновників США та папу римського, причому одним із римських пап у нього виявилася жінка.

Викинг
Вікінг
The Telegraph
Римский папа
Римський папа
The Telegraph
Отцы-основатели США
Батьки-засновники США
The Telegraph

Ось тільки ця стаття з’явилася в лютому 2024 року, незабаром після появи Gemini. Виявилося, що новий чатбот не вміє розрізняти людські раси; це стало приводом для численних жартів у мережі. Попередник Gemini, Google Bard, теж був не дуже вдалим; на презентації у лютому 2023 року він на питання про відкриття, зроблене космічним телескопом «Джеймс Вебб»,  відповів, що за його допомогою отримано перші фотографії екзопланети (планети за межами Сонячної системи). Чатбот сплутав «Вебба» з іншим телескопом – Very Large Telescope у Чилі. Ця помилка  призвела  до падіння акцій Alphabet (материнська компанія Google) на 7,7%, що коштувало компанії приблизно $100 млрд.

Після невдачі із зображеннями людей у ​​Google пообіцяли виправити помилку, але поки що це вдалося лише частково. На запит про вікінгів Gemini згенерував таке зображення:

Викинг
Вікінг
Google Gemini

Але на запити про інші зображення людей дає таку відповідь:

«Я все ще вчуся створювати певні види зображень, тому, можливо, я поки що не зможу створити саме те, що ви шукаєте. Крім того, я не можу допомогти з фотореалістичними зображеннями відомих людей, дітей або іншими зображеннями, які суперечать моїм правилам. Якщо ви хочете попросити щось іще, просто дайте мені знати!».

Крім того, чатбот обіцяє, що незабаром створення зображень людей буде доступним у його версії Gemini Advanced.

Так чи інакше, Захарова примудрилася розгледіти «упередженість» у звичайній помилці ранньої версії програми, яку пів року тому помітили, визнали і вже частково виправили.

Джерело: The Insider