Активіст Сергій Стерненко не публікував таких постів у соцмережах. Також безпідставними є звинувачення на адресу інформагентства УНІАН у тому, що воно у своєму матеріалі про теракти 11 вересня нібито «знущалося з жертв» через їхні російські паспорти.

Низка проросійських Telegram-каналів поширюють новину, в якій звинувачують українського активіста і блогера Сергія Стерненка у негідному висловлюванні щодо річниці теракту в Нью-Йорку 11 вересня 2001 року.

«Одеський блогер Стерненко, відомий своїми нацистськими поглядами, назвав трагедію 11 вересня «божою карою для американців», які, на його думку, зволікають із постачанням зброї Києву», — пише агітпроп.

Також поширюється й інформація про те, що українське інформагентство УНІАН зробило відповідну приписку до новини про 11 вересня, знущаючись із загиблих під час цього теракту росіян.

Скриншот – news-kiev.ru

Насправді ж новини як про активіста Стерненка, так і про УНІАН — вигадка Кремля. За допомогою таких фейків російський агітпроп намагається дискредитувати українців, зіпсувати їхні стосунки із союзниками.

Для створення фейку була використана сторінка Сергія Стерненка на соціальній платформі x.com (колишній твіттер – прим. ред.), але пошук в акаунті блогера на платформі не дав ніяких результатів. Стерненко не публікував такий пост, а серед записів за 11 вересня в акаунті активіста можна знайти лише пости із закликами збирати гроші на дрони та критику тривалості процесу прийняття рішень штабами.

Те саме стосується і поста, який нібито з’явився на каналі в Telegram, що належить УНІАН. Такої публікації також не було. До того ж повідомлення з використанням емоджі не характерне для стилю, в якому ведеться цей інформаційний канал.

Скриншот – t.me

Скриншот — t.me

Загалом в Україні в річницю теракту в США висловлювали співчуття та вшановували пам’ять загиблих, серед яких були й американці українського походження.

Так, наприклад, у Збройних силах України вшанували пам’ять як чоловіків та жінок зі Збройних сил США, так і тих цивільних, які першими прийшли на допомогу і «виявили надзвичайну мужність, рятуючи інших 11 вересня 2001 року».

Раніше StopFake спростовував фейк про те, що у Вашингтоні нібито назвали Україну «новим Афганістаном».