Головнокомандувач Сирський не говорив про погану підготовку українських новобранців та повну перевагу Росії. Сирський анонсував зміни у системі навчання мобілізованих і наголосив на скороченні розриву між кількістю боєприпасів, що використовуються українськими та російськими військами.

Російські медіа продовжують інформаційну атаку на найвище військове керівництво України з метою дискредитації зусиль Сил оборони у протистоянні російським окупантам. Так, потоком дезінформації та маніпуляцій відреагував агітпроп на інтерв’ю головнокомандувача Збройних Сил України Олександра Сирського американському каналу CNN. Вирвавши із контексту слова Сирського, прокремлівські медіа заявили, що український воєначальник визнав «провал української армії» на полі бою і нібито «скаржився на повну перевагу ЗС Росії».

Розглянемо основні фейки навколо інтерв’ю Сирського американському телеканалу CNN.

Скриншот – tvzvezda.ru

Фейк 1: Сирський визнав, що українські солдати не мають ніякої підготовки

Факт: Головнокомандувач не робив таких заяв. Сирський нагадав, що під час воєнного стану термін підготовки новобранців скорочується, але в середньому процес навчання триває два місяці.

«Звісно, кожен хоче, щоб рівень підготовки був найкращим, щоб готували висококваліфікованих професійних військовослужбовців. Водночас динаміка на фронті вимагає від нас якнайшвидшого залучення призваних військовослужбовців», – сказав Сирський (див.відео з 04:10).

Головнокомандувач ЗСУ анонсував зміни у системі освіти військових. Сирський повідомив, що у жовтні-листопаді 2024 року в Україні стартує проект зі збільшення терміну проходження базової загальновійськової підготовки та створення Школи інструкторів.

На сьогодні в Україні кожен мобілізований проходить базову загальновійськову підготовку, програму якої розраховано в середньому на 1-3 місяці залежно від спеціальності. Перший місяць навчання завжди проводиться з акцентом на вправах з вогневої підготовки, тактичної медицини та надання першої допомоги. Також навчання в обов’язковому порядку передбачає психологічні вправи, які готують мобілізованих до ракетних вибухів і пострілів, стресових ситуацій.

Надалі відбувається професійна підготовка особового складу, виходячи з тієї спеціальності, яку йде військовослужбовець. Тільки після цього бійці вирушають із навчальних центрів у військові частини для подальшого розподілу. Також українські військові систематично проходять додаткові курси підвищення кваліфікації – як на полігонах та у військових вищих навчальних закладах в Україні, так і за кордоном, готуючись до експлуатації західного озброєння.

Фейк 2: Сирський поскаржився на повну перевагу ЗС Росії

Факт: Головнокомандувач дійсно зауважив, що Росія має значні ресурси для ведення війни проти України. При цьому Сирський наголосив, що цей факт змушує Україну шукати нетривіальні й інноваційні методи ведення війни проти дуже великого ворога. Україна компенсує ефективністю та високотехнологічною зброєю перевагу Росії у кількості озброєння та людей, яких Кремль безжально кидає на «м’ясні штурми».

«Ворог дійсно має перевагу в авіації, ракетах, артилерії, кількості боєприпасів, які вони використовують, звісно, в особовому складі, танках, БМП, але це теж мотивує нас. Ми не можемо воювати так само, як вони, тому ми маємо застосовувати найбільш ефективний підхід, використовувати наші сили та засоби з максимальним використанням особливостей місцевості, інженерних споруд, а також використовувати технічну перевагу. Насамперед ми фокусуємося на високотехнологічній зброї», – сказав Сирський (див. відео 04:22-06:05).

Головнокомандувач нагадав, що Україна вперше у світі створила інноваційні війська безпілотних систем. Сирський наголосив, що завдяки такому підходу Україні вдалося скоротити різницю між кількістю боєприпасів, які використовуються українськими та російськими військами. Тепер цей розрив становить один до двох, хоча ще рік тому ця цифра була до десяти, один до шести.

«Ми створили командування, частини, полки, батальйони, які зараз доводять свою ефективність на різних ділянках фронту… Ми постійно працюємо над їх удосконаленням, підвищенням ефективності, покращенням системи управління, способів та методів застосування. Ми намагаємося максимально збільшити свою технічну перевагу над противником, щоб компенсувати його чисельну перевагу», – резюмував Сирський (див. відео 04:22-06:05).

Фейк 3: Сирський визнав, що курська операція не вдалася

Факт: І знову брехня. Головнокомандувач Сирський вважає, що стратегію несподіваного для росіян наступу на Курську область обрано правильно, українська операція приносить ЗСУ бажаний результат. Він зазначив, що Україна зменшила загрозу ворожого наступу з цієї території та відібрала у росії перевагу, перенісши бойові дії на територію ворога. Стратегія працює, зазначив Сирський.«Хоча вони й не вивели із району Покровська частин, окрім однієї бригади морської піхоти, вони тепер не можуть маневрувати своїми резервами, як це було раніше. І це ослаблення справді відчувається на інших ділянках фронту. Ми помічаємо, що зменшилася кількість артобстрілів та інтенсивність наступальних дій. Фактично покровський напрямок для нас справді залишається найбільш проблемним. На інших напрямках ситуація стала стабільнішою. Тому я вважаю, що цю стратегію обрано

«Хоча вони й не вивели із району Покровська частин, окрім однієї бригади морської піхоти, вони тепер не можуть маневрувати своїми резервами, як це було раніше. І це ослаблення справді відчувається на інших ділянках фронту. Ми помічаємо, що зменшилася кількість артобстрілів та інтенсивність наступальних дій. Фактично покровський напрямок для нас справді залишається найбільш проблемним. На інших напрямках ситуація стала стабільнішою. Тому я вважаю, що цю стратегію обрано правильно, і вона принесе нам бажаний результат», – сказав Сирський (див. відео с 01:26).

Варто зазначити, що в перші дні українського наступу в Курській області Росії пропаганда затихла і почала демонструвати, що нічого надзвичайного не відбувається, ігноруючи просування українських військ російською територією. Кремль активно підбирав слова, щоб переконати всіх, що військова ініціатива нібито залишається в руках російської армії.

Через кілька днів Кремль все ж таки спустив «методички» для російських ЗМІ: всіляко уникати розмірковувань про відкриття нового фронту на російській території, а натомість розповідати про «успіхи російської армії». З того часу російські медіа масово почали видавати матеріали про «приголомшливий поступ росіян»: пропагандисти у своїх матеріалах почали активно «звільняти» Україну від «гніту київського режиму». Саме тому агітпроп із завидною регулярністю почав публікувати матеріали, які відсувають «курський» порядок денний на задній план, перетворивши його на стандартні «зведення з українського фронту».

StopFake продовжує спростовувати схожі фейки у матеріалах: «Маніпуляція: Оборона ЗСУ в Донецькій області «залишилась без снарядів і солдатів після наступу на Курщину, — The Financial Times», «Маніпуляція: В полон потрапили десятки українських солдатів у Курській області – відео», «Маніпуляція: Білий дім вимагає від України роз’яснень щодо подій у Курській області», «Фейк: Журналістка Bild померла після написання статті про воєнну операцію України в Курській області».