Джерело: The Insider

Російський перший канал включив до програми новин сюжет під заголовком «Політолог Мухін розповів, як США можуть бути причетними до ліванського теракту»:

«Політолог Олексій Мухін припустив, що влада США причетна до ситуації з детонацією пейджерів зв’язку в Лівані. Він зазначив, що в одній із лікарень Бейрута пристрої було вилучено у персоналу за добу до того, що сталося.

„США і їхні офіційні представники відверто брешуть, бо є факт, що лікарня, пов’язана зі США у Бейруті, вилучила пейджери у персоналу. Це говорить про те, що США виступають у своєму звичайному амплуа – вони брешуть. Ізраїль виступає у своєму звичайному амплуа – він вбиває”, – повідомив Мухін в ефірі програми „Время покажет”на Першому каналі.

Політолог назвав те, що сталося, одним із найбільших терактів у світовій історії, вчинених суспільно небезпечним способом, продуманим і цинічним, з елементами державного тероризму».

Очевидно, Мухін мав на увазі медичний центр Американського університету Бейрута (AUBMC). Університет, до речі, приватний і незалежний, з американськими держструктурами не пов’язаний. Після вибухів пейджерів медичний центр опублікував заяву:

«У вирішальний момент, коли лікарі, медсестри та персонал AUBMC були повністю мобілізовані для усунення наслідків сьогоднішніх травм, кілька шкодочинних соціальних мереж почали поширювати чутки та теорії змови про типи систем зв’язку, які використовує AUB, намагаючись пов’язати AUB із цією трагічною подією. Університет категорично відкидає ці безпідставні звинувачення.

Нижче наведено факти. Наша інфраструктура системи пейджингу було модернізована у квітні 2024 року. Перехід на нову систему відбувся 29 серпня 2024 року. Метою цього оновлення було покращення екстреного та кодового зв’язку, оскільки кілька пристроїв та систем застаріли.

Медичний центр Американського університету в Бейруті прийняв понад 160 важкопоранених за останні три години, і їх буде більше. Ми повинні повністю зосередитися на порятунку життів та догляді за пораненими в міру наших можливостей. Замість того, щоб витрачати час на поширення безпідставних чуток, ми закликаємо всіх об’єднатися і підтримати AUBMC та героїчну, але перевантажену медичну систему Лівану».

Ліванське англомовне видання L’Orient Today уточнює:

“Заяву було опубліковано після поширення в месенджерах повідомлення, в якому жінка стверджувала, що її батько, лікар, сказав їй, що адміністрація AUBMC попросила всіх співробітників здати свої пейджери на технічне обслуговування 10 днів тому”.

Мухін для більшої ефектності скоротив 10 днів з оригінального повідомлення до однієї доби.

Найважливіше, що можна зрозуміти із заяви медичного центру: у нього своя власна пейджингова система зі своїм передавальним обладнанням, інакше в заяві не йшлося б про модернізацію «нашої інфраструктури». Абсурдно припускати, що «Хезболла» та університетська лікарня користувалися однією приватною мережею. Крім того, відомо, що пейджери вибухали не тільки в Лівані, а й у Сирії, де бейрутському медичному центру зовсім ні до чого було підтримувати пейджингову мережу.

Колишній офіцер-оперативник міжнародного департаменту ізраїльської поліції, експерт з питань безпеки Сергій Мігдаль  розповів The Insider, що обладнання для системи зв’язку, яке включало комп’ютери, вежі-детранслятори, а також самі рації та пейджери, «Хезболла» закуповувала у стороннього постачальника з Китаю. Тобто пейджингова мережа «Хезболли» була її власною.

Комерційні пейджингові мережі, до яких міг підключитися будь-хто, були популярними до масового поширення мобільних телефонів, які їх повністю витіснили. Жодних згадок про існування в Лівані комерційних пейджингових операторів в мережі знайти не вдається. Очевидно, у країні діють лише приватні закриті мережі, одна з яких належала організації «Хезболла». Тож припущення Мухіна, якому дуже хочеться знайти «американський слід», з фактами ніяк не узгоджується.

Онлайн-видання Axios, посилаючись на не названого представника американської адміністрації, писало:

«У вівторок вдень за місцевим часом, за кілька хвилин до того, як по всьому Лівану почали вибухати пейджери, [міністр оборони Ізраїлю Йоав] Галлант зателефонував міністру оборони США Ллойду Остіну і повідомив, що Ізраїль збирається незабаром провести операцію в Лівані, але відмовився повідомити будь-які конкретні подробиці.

Американський чиновник заявив, що ізраїльтяни не повідомили США про деталі операції, але додав, що дзвінок Галанта був зроблений для того, щоб не тримати США у повному невіданні».

Частий гість програми «Время покажет», гендиректор прокремлівського «Центру політичної інформації» Олексій Мухін уже відомий як автор фейків: у серпні 2024 року він заявив, що США разом із винищувачами F-16 передали Україні тактичну ядерну зброю, обґрунтовуючи це лише своєю особистою впевненістю. .

Джерело: The Insider