Джерело: The Insider

Новина про закриття заводу Audi у Брюсселі надихнула Дмитра Кисельова на такий коментар у «Вестях недели»:

«Бренд Audi – частина групи Volkswagen. <…> Volkswagen – національна гордість Німеччини. Ще відносно недавно бренд рекламувала навіть особисто канцлер Німеччини Ангела Меркель. Успіхи вражали: Volkswagen став найбільш масовим світовим автовиробником. Але це було можливо тоді, коли дешевий газ у Німеччину трубами йшов із Росії, а Німеччина їм ще з прибутком для себе і приторговувала.

Настали інші часи. „Північні потоки” хтось висадив у повітря, і, напевно, той же „хтось” замість газу з Росії нав’язав Європі американський скраплений, що в рази дорожче. В підсумку очікувано злетіла ціна на електроенергію, та так, що виробляти в Європі щось, наприклад, з металу, стало збитковим. Групи Volkswagen це торкнулося безпосередньо. І нещодавно було оголошено, що заводи цієї компанії у Німеччині буде закрито. Поки не оголошено, які саме заводи, але відомо, що навіть головне виробництво у місті-столиці Volkswagen Вольфсбурзі, найбільше в Європі, є збитковим, тобто нерентабельним.

Volkswagen, однак, є окремим випадком кризи всієї автомобільної галузі в Євросоюзі. А проблеми автомобільної галузі — окремий випадок загальної деіндустріалізації через штучно завищених ціни на газ та електрику. Америка зробила так, щоб вигідніше було виробляти її території.

Ось тому найбільший у світі завод марки BMW почувається чудово в штаті Південна Кароліна: у містечку Спартанберзі виробляються позашляховики X3, X4, X5, X6, X7 та XM, там дешевше оплачувати рахунки за електрику в рази».

Не можна сказати, що в цій заяві немає жодного слова правди. Виробництво електромобілів Audi Q8 e-tron дійсно збираються перенести з Бельгії до Мексики. Volkswagen дійсно відчуває проблеми, через які можливе закриття деяких виробничих майданчиків у Німеччині. Газопровід «Північний потік» дійсно підірвали, хоча зв’язок між цією диверсією та скрапленим газом — це вже припущення Кисельова, яке на факти не спирається. І різке подорожчання електроенергії у 2022 році у Німеччині справді було. Решта — чистий політ фантазії.

Ось динаміка спотових цін на електроенергію в Німеччині за даними Trading Economics:

Як бачимо, після стрибка 2022 року ціни повернулися до довоєнного рівня, точніше, приблизно до рівня літа 2021 року. Тож якщо виробництво автомобілів у Європі й стало збитковим, то причина не у відмові від російського газу. Крім того, найвища ціна (€658,41 МВгод) припала на 22 серпня 2022 року, а вибухи на газопроводі сталися 26 вересня, тобто зв’язку між вибухами та зростанням цін немає. Це й не дивно, оскільки на момент диверсії газ «Північним потоком» до Німеччини не надходив: на початку вересня Росія повністю припинила постачання під приводом технічної несправності, а Дмитро Пєсков відкритим текстом заявив, що відновлення їх можливе лише за умови зняття санкцій.

Проблеми ж компанії VAG (Volkswagen Aktiengesellschaft) пов’язані не стільки з цінами на електроенергію, які не такі вже й високі, як це намагається подати Кисельов, скільки з помилками керівництва автовиробника. У вересні 2015 року з’ясувалося, що компанія фальсифікувала дані про шкідливі викиди своїх дизельних двигунів у атмосферу, щоб приховати той факт, що вони не відповідають екологічним вимогам США. Скандал, відомий як «Дизельгейт», вже завдав VAG збитків у €32 млрд, а у вересні 2022 року в суді міста Брауншвейга в Нижній Саксонії розпочався розгляд кримінального звинувачення колишнього глави компанії Мартіна Вінтеркорна у шахрайстві. За день до початку процесу компанія оголосила про можливе закриття виробництва у Німеччині.

На це накладаються і загальні для німецького автопрому проблеми: ринок так і не відновився повністю після пандемії — якщо до 2020 року в Європі щорічно продавали по 16 млн нових легкових автомобілів, то в 2023 р. — лише 12,85 млн. Крім того, наприкінці 2023 р. уряд Німеччини достроково припинив програму субсидій при купівлі електромобілів, що призвело до різкого падіння попиту на них. Наразі розглядається можливість запровадження податкових пільг для компаній, які купують електромобілі, але не для приватних покупців. І, нарешті, як констатує Deutsche Welle, концерн страждав від жорсткого державного регулювання, оскільки уряд федеральної землі Нижня Саксонія має 20% акцій і може блокувати ті чи інші управлінські рішення.

У Південній Кароліні, де розташований завод BMW, електроенергія приблизно вдвічі дешевша, ніж у Німеччині, але якщо звернути увагу на список моделей, що збираються на американському заводі, стає зрозуміло, що основна причина цього рішення полягає швидше в логістиці: у Грірі (Спартанберзі) виробляють виключно кросовери, які на американському ринку популярніші, ніж на європейському. Виробництво ж легкових моделей BMW, які становлять більшу частину продукції компанії, залишається в Німеччині, на заводах у Мюнхені, Регенсбурзі, Дінгольфінгу та Лейпцигу.

Власне, саме відмінностями між європейським і американським ринками VAG і пояснює рішення перенести виробництво флагманського електрокросовера з Бельгії до Мексики: в Америці потенціал продажу цієї моделі вищий.

Джерело: The Insider