Насправді йдеться про волонтерську ініціативу в Івано-Франківську — такі активісти стежитимуть за дотриманням мовного законодавства та популяризуватимуть вивчення української мови, повноважень карати порушників вони не матимуть. Мовний закон регулює використання державної мови у суспільній сфері й не стосується сфери особистого спілкування.

Російська пропаганда повертається до своєї улюбленої теми — розповідей про утиск прав російськомовних в Україні. Цього разу агітпроп пише про «мовні патрулі», які нібито збирається запровадити в Івано-Франківську місцева влада.

«Гостинні» жителі Івано-Франківська зустріли біженців підвищеними цінами на орендовані квартири. Тепер збираються заборонити їм спілкуватися і російською мовою», — пишуть «Аргументы и Факты».

Скриншот – aif.ru

Російська пропаганда використовує такі наративи для виправдання необхідності «захисту прав» російськомовного населення та ведення війни проти України.

В Івано-Франківську справді запропонували створити так звані «мовні патрулі», ініціатором виступив мер Івано-Франківська Руслан Марцінків. Але йдеться не про якісь «нацистські практики», а про популяризацію вивчення української мови, а також про дотримання українського законодавства, згідно з яким українська мова є обов’язковою в усіх сферах публічного життя. Водночас законодавство не стосується сфери особистого спілкування, релігії, не передбачає ніякої кримінальної відповідальності за порушення його норм.

Сам Марцінків пояснив, що такі патрулі толерантно робитимуть зауваження при вживанні російської мови та пропонуватимуть відвідати мовні курси. Він також розповів, що це буде волонтерська ініціатива, такі волонтери не матимуть якихось особливих повноважень, вони не каратимуть порушників.

«Говоритимуть: «Ми просимо вас вживати державну мову, якщо вам важко говорити українською, то можете пройти курси, щоб вам було легше нею спілкуватися», — сказав Руслан Марцінків.

Таку ініціативу прокоментував і уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, наголосивши, що Івано-Франківськ був єдиним обласним центром, у якому не було мовної програми, тому мер може створювати робочі групи, які стежитимуть за дотриманням мовного законодавства. Водночас він зазначив, що вибір назви такої програми має велике значення.

«Але дуже важлива складова, на якій хотів би зупинитися. Незважаючи на те, що таку роботу буде проведено, важливо правильно називати такі робочі групи. Оскільки Руслан Марцінків назвав такі об’єднання мовними інспекціями, російська пропаганда почала поширювати дезінформацію, що, мовляв, переслідуватимуть громадян України за мовною ознакою», — наголосив Кремінь.

Він також зазначив, що у 2024 році від жителів Івано-Франківської області на адресу уповноваженого із захисту державної мови надійшло до десяти скарг.

Раніше StopFake спростовував фейк про те, що в Україні нібито заборонили російську мову і розпочали «мовний геноцид».