У доповіді колишнього очільника Європейського Центробанку Маріо Драгі про конкурентоспроможність економіки ЄС відсутні слова про те, що Союз розвалюється і не має майбутнього. Навпаки, аналіз Драгі націлений на подолання економічних проблем, які спіткали ЄС. Ба більше, автор закликає європейські країни відмовитися від природних ресурсів з інших держав, зокрема й від російського газу, оскільки така залежність лише посилює фінансові виклики для країн Євросоюзу.

У соціальних мережах та на російських сайтах поширюють інформацію про те, що Євросоюз нібито розвалюється, оскільки він є залежним від санкцій, а отже, у нього немає ресурсів і немає майбутнього. «Згідно зі звітом, підготовленим на запит Європейської комісії, ЄС втратив свої економічні переваги, відмовившись від російських джерел енергії, зіткнувшись зі зменшенням інтересу з боку США і зростанням конкуренції з боку Китаю», —пишуть користувачі соцмереж. А деякі з них взагалі підкреслюють, що «ЄС розвалюється через відмову від російського газу».

Скриншот – facebook.com

Насправді ця інформація є маніпуляцією. У доповіді Маріо Драгі про конкурентоспроможність економіки ЄС немає слів про те, що Союз розвалюється і позбавлений майбутнього. Навпаки, аналіз колишнього очільника Європейського Центробанку націлений на подолання економічних проблем ЄС. У тексті йдеться про те, що Європейському Союзу загрожує небезпека опинитися позаду Китаю та США. Ба більше, Драгі закликає європейські країни відмовитися від природних ресурсів з інших держав, зокрема й від російського газу, оскільки така залежність лише посилює фінансові виклики для країн альянсу.

Хоча в соцмережах і не вказують, про яку саме доповідь щодо «розвалу ЄС» йдеться, втім, судячи з контексту, мається на увазі доповідь колишнього очільника Європейського Центробанку Маріо Драгі, яку він представив 9 вересня 2024 року в будівлі Єврокомісії. Цей аналіз мав відповісти на питання про те, як зберегти конкурентоспроможність економіки ЄС. Згідно з доповіддю Драгі, економіка Євросоюзу потребує інновацій та інвестицій у розмірі до 800 мільярдів євро. Однак у доповіді не йдеться про те, що ЄС розвалюється через відмову від дешевого російського газу, в ній лише перераховано варіанти виходу з кризи, що склалася, і представлено план відповідних дій для країн союзу.

Згідно з доповіддю Драгі, «Європа застрягла у статичній промисловій структурі». У ній йдеться про те, що необхідні «додаткові щорічні мінімальні інвестиції у розмірі від 750 до 800 мільярдів євро». Це більш ніж удвічі перевищить допомогу за планом Маршалла після Другої світової війни, повідомляє Tagesschau.de. Драгі підкреслює, що конкуренція з боку США і Китаю породила «екзистенційний виклик» для Європейського Союзу. За останні два десятиліття темпи зростання в ЄС завжди були нижчими, ніж у США, а Китай швидко наздоганяє. Розрив переважно пояснюється нижчою продуктивністю праці, особливо у технологічному секторі.

Що стосується природних ресурсів, то, на думку Драгі, необхідно також знизити ціни на енергоносії та зменшити залежність від інших країн, зокрема й від РФ, оскільки така залежність лише погіршує фінансові перспективи Союзу. Згідно з доповіддю, не йдеться про те, що завтра ЄС перестане існувати, якщо не вирішить свої економічні виклики, проте це може призвести до повільного занепаду.

На офіційній сторінці Єврокомісії уточнюють, що висновки доповіді сприятимуть роботі Комісії над новим планом забезпечення стійкого процвітання та конкурентоспроможності Європи. І, зокрема, розробці нової програми Clean Industrial Deal для конкурентоспроможних галузей та якісних робочих місць, яка буде представлена ​​у перші 100 днів нового мандату Комісії.

StopFake продовжує спростовувати схожі фейки у матеріалах «Фейк: На Заході заявили про відсутність у Європи варіантів військової допомоги Україні — Financial Times»«Фейк: «Україна підпише мир в обмін на членство в ЄС», – Шмигаль»«Фейк: Українські біженці в ЄС масово стають донорами нирок — ВВС».