Джерело:  The Insider

У програмі «Время покажет» на «Первом канале» виступив  із аналізом ситуації в Курській області прокремлівський військовий експерт Борис Рожин:

«Нині ми бачимо, що початковий задум [ЗСУ] із проривом до Льгова, Курчатова та Курської АЕС не вдався завдяки стійкості наших військових, які не допустили глибшого прориву. Саме тому тепер противник кидає все нові й нові резерви, розраховуючи вже не маневром, а масою продавити нашу оборону і спробувати все ж таки реалізувати початковий задум, бо бачать, що вони втрачають час у цих боях».

Припущення про те,  що метою наступу ЗСУ є захоплення Курської АЕС, висловили у перші дні операції прокремлівські «аналітики». Дмитро Рогозін 7 серпня написав у своєму Telegram-каналі:

Того ж дня на цю тему розмірковував Сергій Марков:

Незалежні й українські експерти поставилися до цієї ідеї зовсім інакше. Руслан Левієв 8 серпня написав у Twitter:

Twitter Руслан Левієв

Те ж саме  говорив  22 серпня Юрій Федоров у виданні The New Times:

«Поки що логіка дій Києва, на мій погляд, полягає у тактиці проб та помилок. Ось давайте спробуємо ще просунутися. Вийде? Добре. Не вийде? Гаразд, якось шукатимемо можливості закріпитися на тій території, яку ми вже зайняли. Мабуть, таки невипадково Зеленський говорить про буферну або санітарну зону. Це означає, що, по-перше, не буде відходу на територію України, і по-друге, не буде авантюристичних кидків у бік Курська, Курчатова <місто, де розташована Курська АЕС. – The Insider>, захоплення Льгова. Просто тому, що для цього немає сил та засобів. Отже, буде спроба створення укріпленого району, який як кістка в горлі стирчатиме у російського керівництва».

Колишній депутат Верховної ради, майор ЗСУ Ігор Лапін 12 серпня  заявив:

«Як сьогодні, якщо ми можемо вірити оцінкам деяких експертів, що там тисяча людей беруть участь у цій операції, а ще дві, можливо, в резерві… то у який спосіб цю 80-кілометрову глибину ми забезпечуватимемо логістикою і всім необхідним? Це ж не те, що дійшли до Курчатова, а позаду глибокий тил – ні, позаду будуть логістичні напрямки, які перебиватимуться росіянами».

Депутат сейму Латвії, колишній командувач сухопутних військ Ігор Раєв того ж дня так оцінив  перспективи захоплення Курської АЕС:

«Ні. Я думаю, що це один із хибних сценаріїв. Ось РФ захопила Запорізьку атомну і це велика проблема для армії РФ. Припустімо, що українська армія [увійде] на Курську АЕС, але в мене одразу питання: що вона з нею робитиме? Почне торгуватися з росіянами: залиште ЗАЕС, і ми підемо з Курської АЕС? Ні. Почнуть погрожувати підірвати? Боронь Боже, ні. При цьому їм знадобляться величезні ресурси, щоби утримати цю АЕС».

Ознак зосередження біля кордонів Курської області ресурсів, достатніх для взяття і утримання АЕС, немає. Тож, схоже, прокремлівський аналітик вигадав для ЗСУ явно недосяжну мету, щоб оптимістично заявити, що російські війська цей план зірвали.

Джерело:  The Insider