Джерело: The Insider

У недільній програмі «Вести в 20:00» в сюжеті про затримання у Парижі Павла Дурова кореспондентка Анастасія Попова розповіла:

«Захід дратує те, що ключі від зашифрованих повідомлень Дуров у 2018 році передав спецслужбам Росії для боротьби з тероризмом. Після переїзду в Дубай він отримав захист для платформи від нападів спецслужб ЄС і США та паспорт. Тепер він бере активну участь у технологічній трансформації Близького Сходу, допомагає в розробці криптовалюти для відмови від розрахунків у доларах, у створенні власної близькосхідної цифрової валюти та розробляє додатки, які не спираються на західне програмне забезпечення. Достатня підстава для Заходу, щоб оголосити на Дурова полювання».

Цікаво, що у варіанті, викладеному на сайті ВДТРК, сюжет переозвучений і відповідний фрагмент  виглядає  так:

«Захід дратує те, що ключі від зашифрованих повідомлень Дуров нібито кілька років тому передав спецслужбам Росії для боротьби з тероризмом».

Звідки така обережність? Справа в тому, що 13 квітня 2018 року Таганський районний суд міста Москви ухвалив рішення за позовом Роскомнагляду про негайне блокування Telegram. «Ведомости» писали:

«Розгляд позову Роскомнагляду до месенджера тривав 20 хвилин. Під час засідання представник Федеральної служби безпеки (ФСБ) наполягав, що месенджер зобов’язаний передати спецслужбі ключі дешифрування повідомлень, оскільки має статус організатора розповсюдження інформації (ОРІ). Спецслужбу не переконали пояснення Telegram щодо технічної неможливості передачі таких ключів.

Представник Роскомнагляду заявляв, що зробив усе можливе, аби Telegram виконав вимоги закону. На думку відомства, месенджер може містити відомості, які можуть використовуватись для організації терактів. „Цією мережею послуговуються особи, зокрема терористи та екстремісти. Вони поширюють інформацію, яка може бути використана для заподіяння шкоди життю та здоров’ю громадян”, — зазначав представник відомства.

Суддя погодилася з учасниками засідання і ухвалила ввести обмеження на доступ до Telegram на території Росії негайно, як і просив Роскомнагляд. Суд зобов’язав відомство припинити створення технічних умов для прийому і доставки повідомлень месенджера. Суддя зазначила, що обмеження може бути зняте у разі, якщо Telegram передасть ФСБ ключі для дешифрування повідомлень користувачів».

Спроби блокування тривали протягом двох років, але були не надто успішними: фахівці Telegram знайшли спосіб їх обходити за допомогою проксі-серверів. Месенджер продовжував працювати, причому кількість переглядів Telegram-каналів у Росії лише збільшилася; натомість в результаті блокування IP-адрес, що використовувалися для обходу, на певний час було порушено доступ до таких сервісів, як Google, Twitter, Facebook, Yahoo і ВКонтакте.

Після цієї безрезультатної боротьби депутати Держдуми від «Справедливої ​​Росії» у квітні 2020 року запропонували законопроєкт про припинення блокування. Автори законопроєкту Федот Тумусов та Дмитро Іонін  зазначали:

«У більшості випадків Telegram працює в російських користувачів без будь-яких перешкод, а у разі їхньої наявності в країні сформована широка пропозиція безкоштовних засобів обходу блокувань. Тобто подальше декларативне блокування месенджера завдає шкоди не його розвитку, а престижу державної влади Росії».

Нарешті, 18 червня 2020 року Роскомнагляд  оголосив  про зняття вимог щодо обмеження доступу до Telegram, зауваживши при цьому:

«Позитивно оцінюємо висловлену засновником телеграм готовність протидіяти тероризму та екстремізму».

Немає підстав вважати, що згадана «готовність» означає саме передачу ключів шифрування ФСБ. Ще в 2017 році Дуров у своєму Telegram-каналі  повідомив, що лише за один місяць команда месенджера з власної ініціативи видалила понад 8500 каналів, пов’язаних із терористичними групами.

І вже в будь-якому разі дивно говорити про передачу ключів шифрування у 2018 році, якщо блокування тривало до 2020-го. Але одна заява про ключі того року все ж таки була. Опублікував її юрист, голова міжнародної правозахисної групи «Агора» Павло Чиков. І  виглядала  вона ось так:

Чи бува не цей уїдливий жарт кореспондентка Попова розцінила як підставу для затримання Дурова у Франції?

Кореспондентка ВДТРК у країнах Західної Європи Анастасія Попова відома як авторка низки фейків, зокрема й про страшний отрутохімікат, яким американська компанія нищить європейське сільське господарство і труїть європейців (хімікат  виявився  відомим кожному російському городнику пестицидом «Раундап») та про розкішну віллу в Німеччині, в якій перед поверненням до Росії  жив  Олексій Навальний. За ці та інші витвори 2021 року її  нагородили  премією «Золоте перо Росії».

Джерело: The Insider