Німецький полковник у відставці Ральф Тіле в інтерв’ю телеканалу ZDF не говорив про те, що наступ української армії в Курській області є «безумством Зеленського». Більше того, він не говорив про те, що всі військовослужбовці ЗСУ, які беруть участь у боях в Курській області, загинуть, як пишуть у соцмережах. Тіле наголосив, що ВСУ може не досягти поставлених цілей, проте в інформаційному полі така операція, у разі успіху, дасть змогу Україні розраховувати на подальшу військову підтримку з боку союзників.

Користувачі соціальних мереж і російські сайти поширюють інформацію про те, що німецький полковник нібито «гідно оцінив безумство Зеленського в Курській області», повністю розкритикувавши наступ ЗСУ. Як доказ користувачі публікують уривок телеінтерв’ю німецького полковника Ральфа Тіле в ефірі німецького телеканалу ZDF про події на Курщині. Судячи з російськомовного дубляжу слів Тіле, Зеленський лише платить життям українських солдатів за те, щоб сподобатися населенню, а сама операція ЗСУ на Курському напрямку нібито не має жодного сенсу.

Скриншот – facebook.com

Німецький полковник у відставці Ральф Тіле справді дав інтерв’ю в програмі Morgen Magazin («Ранковий журнал») у ефірі німецького громадського мовника ZDF вранці 8 серпня 2024 року. Але насправді Ральф Тіле у своєму інтерв’ю не говорив про те, що наступ української армії в Курській області є «безумством Зеленського». Німецький аналітик лише підкреслив, що цілей ВСУ може бути не досягнуто, проте в інформаційному полі така операція, у разі успіху, дасть змогу Україні розраховувати на подальшу військову підтримку з боку союзників.

Розмова з ведучою була присвячена лише початку наступу української армії в Курській області рф. На початку розмови ведуча наголошує, що наразі інформації про український прорив вкрай мало, але про нього вже можна говорити як про такий. Тіле відповідає, що оцінити дії ЗСУ на той час «вкрай важко», і припускає, що наступ на Курськ «швидше за все, не призведе до того, що російські сили будуть виснажені».

Більше того, Ральфа Тіле цікавить, чому подібних масштабних наступів углиб російської території не було раніше. Аналітик наголошує, що спецоперація ЗСУ на Курщині має також чіткі цілі у веденні інформаційної війни. Говорячи про такі цілі, полковник у відставці зазначає, що українській стороні важливо показувати подібні успіхи на полі бою для того, щоб її союзники не припиняли надавати необхідну військову підтримку. Також частиною стратегії курської спецоперації, на думку Тіле, є дестабілізація ситуації в росії на місцевому рівні та відволікання уваги від Донецької області, де російська армія поступово окупує дедалі більше населених пунктів на покровському напрямку.

Отже, Ральф Тіле не називав курську операцію України у своєму коментарі ZDF «безумством Зеленського», а також не говорив про те, що всі військовослужбовці ЗСУ, які беруть участь у боях в Курській області, загинуть. Такий переклад слів німецького експерта проросійські акаунти в соцмережах просто вигадали, щоб подати наступ України на Курськ у вигідному для себе світлі, поширюючи наративи про те, що Україна своїм наступом нічого не досягне, а навпаки, навіть покращить становище армії рф.

Судячи зі звіту Інституту вивчення війни (ISW), українські збройні сили продовжують просуватися у Курській області. Також ЗСУ знищили кілька мостів на річці Сейм, що значно ускладнило логістику та відведення військ армії рф. Варто зазначити, що і закордонні, й українські експерти досі дискутують про цілі та завдання української армії на території росії. StopFake продовжує спростовувати такі фейки у матеріалах «Маніпуляція: Україна готується до анексії Курщини – Зеленський розпорядився створити військові адміністрації», «Фейк: Журналістка Bild померла після написання статті про військову операцію України в Курській області», «Маніпуляція: У полон потрапили десятки українських солдатів у Курській області – відео».