Україна не зацікавлена ​​у тому, щоб «забрати» собі Курську область. Військова комендатура в Курській області створена з метою координації військових частин ЗСУ, які там перебувають, і для надання гуманітарної допомоги місцевому населенню.

Проросійські пабліки поширюють повідомлення про те, що Україна готується анексувати частину Курщини, оскільки Президент України Володимир Зеленський нібито заявив про намір створити у Курській області військові адміністрації.

Користувачі мережі, які поширюють це повідомлення, порівнюють таке «рішення» з окупацією Курщини Третім Рейхом: «Плани Зеленського дуже нагадують час окупації німецько-фашистськими загарбниками радянської Курської області. Тоді їм зрештою добряче перепало під час Курської битви. Немає сумнівів, що і з «київським рейхом» станеться аналогічна ситуація, а нинішньому українському фюреру варто згадати про долю його попередника Гітлера. Але він поки що в голові купюри рахує, сподіваючись, що всі його хворобливі ідеї будуть добре оплачені!».

Скриншот – facebook.com

Однак про створення військових адміністрацій, і тим більше про анексію частини території Російської Федерації насправді не йдеться. 14 серпня у своїх соціальних мережах Зеленський опублікував повідомлення про проведену нараду з питань ситуації в Курській області, на якій обговорювалися ключові питання: безпека, гуманітарна допомога, створення за необхідності військових комендатур.

«Україна захищає себе і життя своїх людей у ​​прикордонних громадах і вдається до активних дій на території росії. Наші сили строго дотримуються вимог міжнародних конвенцій і міжнародного гуманітарного права», – йдеться у зверненні Зеленського.

15 серпня головнокомандувач Збройних Сил України Олександр Сирський на Ставці у Президента повідомив про створення військової комендатури в Курській області рф, яку очолив генерал-майор Едуард Москальов.

«На території Курської області завершено пошук та знищення противника в населеному пункті Суджа та трьох інших населених пунктах. Для підтримки правопорядку та забезпечення першочергових потреб населення на підконтрольних територіях створено військову комендатуру, призначено її керівника. Призначено генерал-майора Москальова», – сказав Сирський.

Однак створення військової комендатури не має нічого спільного з процесом анексії території. Журналісти Радіо Свобода пояснюють, що військова комендатура – ​​це орган, який діє у певному регіоні чи зоні та відповідає за військові питання. Його сфера діяльності поширюється на взаємодію з місцевими органами влади, забезпечення безпеки на важливих об’єктах, забезпечення військових усім необхідним.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубинець в ефірі телемарафону заявив, що військові комендатури потрібні для координації серед військових частин, які перебувають там, а також для надання гуманітарної допомоги місцевому населенню. У свою чергу, віце-прем’єрка, міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук наголосила, що у зоні операції ЗСУ «проживають цивільні росіяни, які перебувають під захистом міжнародного гуманітарного права, якого Україна повністю дотримується».

Раніше у Міністерстві закордонних справ України заявляли, що Україна не зацікавлена ​​у тому, щоб «забрати» собі Курську область. «Україна не зацікавлена ​​у захопленні території Курської області, але ми хочемо захистити життя наших людей», – заявив речник МЗС Георгій Тихий.

Інші приклади дезінформації про операцію ЗСУ на території Курщини читайте у наших матеріалах: «Маніпуляція: Україна почала вивозити жителів Курської області на територію України», «Фейк: Українців під загрозою штрафу змушують стати на коліна перед військовим, який загинув у Курській області – відео», «Фейк: Український телеканал видав знятий у Сумах репортаж за трансляцію з Курської області».