В Україні не будуть забирати атестати і дипломи про освіту у тих, хто не оновив дані у територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП). Агітпроп підробив скриншот сайту українського ЗМІ, щоб вкотре спробувати дискредитувати українську владу та залякати населення.

Користувачі соцмереж поширюють інформацію про те, що в Україні нібито ухвалили рішення позбавляти атестатів і дипломів про освіту тих чоловіків, які не оновили дані у ТЦК та СП. У таких повідомленнях агітпроп прикріплює скриншот українського ЗМІ «Українська правда», яке нібито й опублікувало таку новину.

Скриншот – facebook.com

На самому скриншоті видно тільки назву новини: «Чоловікам, які не оновили свої дані в ТЦК, скасують атестати про середню освіту та дипломи про вищу освіту – нова Постанова КМУ». Сам текст, який розкривав би деталі публікації, на «скриншоті» не зображено.

Після розповсюдження такої інформації StopFake вирішив перевірити, чи дійсно в Україні відбиратимуть атестати та дипломи про освіту за не оновлення даних у ТЦК. Як виявилося, агітпроп вигадав новину.

На сайті «Української правди» відсутня новина, яку поширює агітпроп. На фейковому скриншоті видно, що публікацію нібито було зроблено 14 серпня 2024 року о 15 годині 11 хвилин за авторства Валентини Романенко. У цей час на сайті ЗМІ справді з’явилася новина такого автора, але із зовсім іншою назвою: «Генштаб закликав українців та іноземців не проникати до зон бойових дій без дозволу».

Скриншот сайту «Українська правда»


StopFake також виключає можливість того, що новину з часом було видалено або змінено виданням. Сервіс вебархіву WayBackMachine одразу після публікації вищезгаданої новини зберіг стартову сторінку українського ЗМІ. На ній видно оригінальну назву новини.

Скриншот сайту WayBackMachine

Крім цього, у назві фейкового скриншоту йдеться, що рішення забирати атестати та дипломи нібито передбачено постановою Кабінету Міністрів України. StopFake також перевірив цю інформацію на сайті Кабміну і не виявив такого документа.

Раніше StopFake спростовував інформацію про те, що в Одесі швидка допомога відмовилася приїжджати на виклики за адресами, де зареєстровані місцеві ТЦК.