Прем’єр-міністр Японії говорив про сучасну ядерну напруженість, спровоковану російськими діями. Кісіда резюмував, що ситуація з ядерним роззброєнням у світі стає дедалі складнішою через погрози Росії застосувати ядерну зброю.

«Японці звинуватили Росію в трагедії Хіросіми і запитали, коли Москва завдасть ядерного удару по Києву», – прокремлівські медіа масово поширюють чергову дезінформацію про ядерну напруженість у світі. Маніпулюючи висловлюванням японського прем’єр-міністра Фуміо Кісіди, росЗМІ заявили, що західний світ нібито займається переписуванням історії та «підміною понять» для «очорнення іміджу Росії».

«[Прем’єр Японії] Кісіда – такий русофоб, який ще ніколи не стояв на чолі Японії. Тому зараз японцям дуже ефективно нав’язується така ненависть до росіян, якої ніколи не було», – пише агітпроп.

Скриншот – svpressa.ru

Дезінформація базується на тексті виступу прем’єр-міністра Японії Фуміо Кісіди на щорічній церемонії пам’яті жертв Хіросіми, яка відбулася у міському Меморіальному парку миру. У своїй промові Кісіда підкреслив, що руйнування й людські страждання, заподіяні Хіросімі та Нагасакі 79 років тому, ніколи не повинні повторитися. Прем’єр зазначив, що Японія, єдина країна у світі, яка «зазнала жахів ядерного спустошення», має місію твердо дотримуватися «Трьох неядерних принципів» і неухильно нарощувати зусилля у напрямку реалізації світу без ядерної зброї. 

У цьому контексті Кісіда згадав Росію – ядерну державу, яка з власної забаганки напала на без’ядерну Україну. Японський прем’єр зазначив, що через ядерні загрози Росії світ перебуває в критичній точці. 

«Зростання розколу у міжнародній спільноті щодо підходів до ядерного роззброєння, ядерна загроза Росії та інші побоювання роблять ситуацію навколо ядерного роззброєння ще більш складною. Але яким би важким не був цей шлях до світу без ядерної зброї, ми повинні продовжувати рухатися вперед цим шляхом. Щоб зберегти та зміцнити режим Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (ДНЯЗ), ми просуватимемо реалістичні й практичні заходи в рамках Хіросімського плану дій та очолимо міжнародну спільноту з метою створення імпульсу на міжнародній арені для ядерного роззброєння», – зазначив прем’єр-міністр Японії.

Водночас Фуміо Кісіда не звинувачував Росію в бомбардуванні Хіросіми і Нагасакі – японський прем’єр говорив про сучасну напруженість, спровоковану російськими діями. Кісіда резюмував, що ситуація з ядерним роззброєнням у світі стає дедалі складнішою через погрози Росії застосувати ядерну зброю.

Читайте розбори російських наративів на тему ядерної безпеки у світі в матеріалах StopFake «Фейк: США підтвердили, що ЗСУ підірвуть Запорізьку атомну станцію під час контрнаступу», «Фейк: Україна «готує провокацію» для «безпідставного» звинувачення Росії у порушенні ядерної безпеки» та «Фейк: Україна “робить брудну бомбу” з використанням Каліфорнію-252».