Джерело: The Insider

РІА «Новости» у матеріалі під заголовком «Жалюгідно: на Заході звинуватили Зеленського у брехні після атаки на ЗАЕС» пише:

«Київський режим на чолі з Володимиром Зеленським намагається переконати західну громадськість у тому, що Росія завдає ударів по ЗАЕС, яку сама й контролює,  написав  ірландський журналіст Чей Боуз у соцмережі X.

У понеділок представник Росії при міжнародних організаціях у Відні Михайло Ульянов заявив, що українська пропаганда як завжди поклала на російську сторону провину за атаку на станцію.

„Зеленський та його божевільна кліка тепер намагаються нам сказати, що Росія бомбить сама себе — єдиний ядерний об’єкт, який вона контролює (у зоні СВО. — Прим. ред.), тоді як вона могла б легко знищити ті, які їй непідконтрольні. Це жалюгідно”, – написав Боуз».

Зміст твіта Боуза передано адекватно.

Але Зеленський насправді нічого не говорив про російське бомбардування ЗАЕС. Ось що написано в його офіційному Telegram-каналі:

«Енергодар. Фіксуємо з Нікополя, що російські окупанти влаштували пожежу на території Запорізької атомної станції.

Наразі показники щодо радіації в нормі. Але поки російські терористи зберігають контроль над атомною станцією, нормальною ситуація не є і не може бути. Росія з першого дня захоплення Запорізької АЕС використовує її суто для шантажу і України, і всієї Європи та світу.

Чекаємо реакції світу, чекаємо реакції МАГАТЕ. Росія повинна за це відповідати. Тільки український контроль над Запорізькою станцією може гарантувати повернення до нормальності та повної безпеки».

Президент України справді звинувачує у пожежі на ЗАЕС російських окупантів, але ніде не говорить не лише про те, що Росія бомбардувала електростанцію, а й про те, що причина пожежі — навмисні дії росіян. Він каже, що «окупанти влаштували пожежу», але ж влаштувати її можна і навмисно, і з необережності. За однією з версій, непрацюючу градирню, в якій не було води,  могли  використовувати для зберігання боєприпасів та вибухових речовин.

Чей Боуз, який приписав Зеленському безглузде звинувачення, — особа досить відома. 29 червня 2023 року він навіть  виступав  на запрошення російської делегації в Раді безпеки ООН, де звинувачував НАТО у проведенні «операції щодо запобігання перемозі Росії», а Україну називав «злочинною терористичною державою». В ООН його  представили  як «вченого, спеціаліста зі стрілецької зброї та боєприпасів». Втім, він працює кореспондентом RT. З 2022 року Боуз  живе в Москві.

Ще 2015 року він закликав Росію «увійти в Україну та знищити цих нацистських псів», а у 2019 році стверджував, що терорист, який убив 51 людину у двох мечетях новозеландського міста Крайстчерч, був натренований «українськими неонацистами». Після початку повномасштабної війни він звинувачував Україну в геноциді та поширював заяви про величезну кількість жертв у лавах ЗСУ під час звільнення Херсона, хоча насправді російські війська здали місто без бою. У червні 2024 року Боуз  заявив, що українських солдатів, які хочуть здатися чи відступити, розстрілюють. РІА «Новости»  повідомляє  про нові одкровення Боуза мало не щодня.

Джерело: The Insider