Агітпроп вигадав новину про те, що в Україні можуть посадити когось за «неправильне татуювання». У коментарі StopFake користувачка, з профілю якої нібито і було зроблено скріншот тату-роботи з картою України без Криму, спростувала інформацію. Вона також заперечує увагу до неї з боку правоохоронних органів. У головному управлінні Національної поліції в Одеській області StopFake також це підтвердили.

Кремлівські ЗМІ та Telegram-канали поширюють фейкову інформацію про те, що одеситку можуть посадити за ґрати через татуювання мапи України без Криму. Таке тату вона нібито зробила своїй клієнтці. Як «доказ» агітпроп використовує скриншот профілю майстра, де, як стверджується, і була оприлюднена ця робота.

«Одеситку можуть посадити за тату. Тату-майстер набила клієнтці мапу України без Криму. Ставимо двійку за географію чи п’ятірку за розхитування режиму?», — пише агітпроп.

Скриншот сайту ZOV Херсон
Скриншот сайту x.com

Після розповсюдження такої інформації StopFake вирішив перевірити, чи справді одеситка зробила тату з мапою України без Криму клієнтці, і що їй за це загрожує кримінальна відповідальність. Як виявилось, новина не відповідає дійсності.

На скриншоті, який поширюють пропагандисти, можна побачити назву профілю — «_viktoria_ivanovaa_». Судячи з дизайну програми, його було зроблено у соціальній мережі Instagram. У цій мережі дійсно існує профіль з такою назвою та ідентичною фотографією користувача. Але під час перегляду профілю з’ясувалося, що на ньому відсутня фотографія тату-роботи з мапою України без Криму.

Скриншот фейкового зображення
Скриншот оригінального профілю в Instagram

StopFake зв’язався з користувачем із таким профілем, попросивши підтвердити або спростувати існування подібної роботи. Авторка тату Вікторія Іванова заявила, що вперше дізналася про такі публікації від StopFake і назвала їх фейковими. За її словами, її профіль був використаний без її відома, а сама вона ніколи не робила згадуване тату. І, відповідно, не публікувала обговорюваної фотографії. Вікторія також заперечує, що до неї зверталися правоохоронні органи «через тату без Криму».

У головному управлінні Національної поліції в Одеській області StopFake також підтвердили, що вони не фіксували жодних правопорушень, пов’язаних із «татуюванням із зображенням карти України без Криму».

«Повідомляємо, що відомості за вказаним фактом до Єдиного реєстру досудових розслідувань Одеського районного управління поліції № 1 та підпорядкованих підрозділів не вносилися», – йдеться у відповіді.

Раніше StopFake спростовував інформацію про те, що в Україні затримали сім’ю нібито «за поховання російських військових».