Основна думка статті Independent полягає в тому, що F-16 дасть українській армії низку переваг перед Росією і сучасні винищувачі суттєво посилять позиції України в небі.

Російські ЗМІ розповсюджують маніпулятивну новину про те, що союзники України нібито визнали «позитивний ефект для Росії» від передачі на озброєння українських повітряних сил американських винищувачів F-16. Прокремлівські ЗМІ із посиланням на західних аналітиків запевняють, що «постачання F-16 ЗСУ грає на руку Росії та покращує її імідж» на полі бою. 

«Для нового наступу Україні не вистачає ані живої сили, ані повітряного прикриття, і отримання Києвом F-16 ситуацію не змінить… Передані західні винищувачі не зможуть обійти російські системи протиповітряної оборони», – пишуть росЗМІ. 

Скриншот – iz.ru

Російські ЗМІ маніпулюють даними статті «Як нові винищувачі F-16 України допоможуть у боротьбі з військами Путіна та атаками російських безпілотників», що вийшла в британському виданні Independent. У матеріалі аналізується надходження на озброєння Повітряних сил України перших американських F-16 та наголошується, що винищувачі «стануть таким необхідним доповненням до нинішнього парку радянських літаків країни». 

Основна ідея статті британських експертів полягає в тому, що F-16 дасть українській армії низку переваг перед Росією, адже використання для атак не радянських МіГ-29, Су-27 і Су-24, а сучасних американських винищувачів суттєво посилять позиції України в небі.

«Україна використовуватиме літаки для перехоплення російських ракет і безпілотників, придушення систем ППО супротивника та завдання ударів по позиціях російських військ і складах боєприпасів ракетами класу «повітря-земля». Удосконалені радари літака, встановлені Lockheed Martin, дозволять українським пілотам визначати цілі на більшій відстані, ніж вони можуть на своїх нинішніх радянських МіГ-29, Су-27 та Су-24. Вони також можуть нести надані Великобританією крилаті ракети повітряного базування Storm Shadow із дальністю польоту понад 250 км, потенційно вражаючи цілі на території Росії», – йдеться у статті Independent.

Водночас, йдеться у матеріалі, Україна зіткнеться із викликом, намагаючись вберегти американські винищувачі від російських атак. На думку авторів статті, українські F-16 стануть однією з головних цілей для Росії, адже «Путін смакував би образ, який виник би після знищення F-16». Саме за цю фразу, спотворюючи зміст написаного, вчепилися російські пропагандисти. Натомість РосЗМІ проігнорували інші ключові моменти британської статті, «забувши» процитувати резюме матеріалу:  

«Росіяни знають, що їм доведеться зіткнутися з більш грізним літаком, ніж той, з яким вони зустрічалися досі у війні, і, ймовірно, дотримуватимуться обережнішого підходу», – підсумовується у статті видання Independent

Російська теза про «марність» західного озброєння на полі бою в Україні – це продовження масштабного кремлівського наративу щодо військової допомоги союзників України. Російські медіа посилено поширюють дезінформацію про постачання F-16 в Україну, намагаючись довести «неефективність» західної допомоги, поставленої Україні для відбиття російської агресії. Детальніше читайте про це у матеріалах StopFake «Фейк: Генерал ВПС США заявив про «марність» винищувачів F-16 для ЗСУ», «Фейк: Столтенберг «проговорився про пілотів НАТО в Україні» та «Фейк: Естонія «визнала ефективність» російських авіаударів по Україні».