У Німеччині давно існує проблема крадіжки урожаю місцевих фермерів, але українські біженці до цього не причетні. Агітпроп просто приписав українцям таку злочинну діяльність з метою їх дискредитації в очах жителів країн Євросоюзу.

Користувачі соцмереж поширюють інформацію про те, що українські біженці нібито масово крадуть урожай у німецьких фермерів. У таких новинах агітпроп прикріплює лише фотографію з німецькими поліцейськими. При цьому нічого не сказано про те, хто саме повідомляє про причетність українців до таких злочинів.

«Німецькі фермери б’ють на сполох: біженці з України обносять їхні поля і сади. Цуплять все: вишню, полуницю, яблука, виноград, картоплю і навіть гарбузи. Причому працювати на полях відмовляються», – пишуть користувачі.

Скриншот — facebook.com

Після поширення такої інформації StopFake перевірив, чи справді в Німеччині підозрюють українських біженців у крадіжці врожаю в місцевих фермерів. Як і слід було очікувати, виявилося, що пропагандисти просто вигадали цю новину.

У німецькому інформаційному просторі справді з’явилася низка новин про крадіжки у місцевих фермерів. Зокрема, про це йдеться у матеріалі німецького видання Bild «Фруктова мафія обкрадає наші поля!» У ньому видання порушило тему крадіжки врожаю, зібравши відомості про такі випадки, що сталися останнім часом. Саме в цій статті й використано ту фотографію з німецькою поліцією, яку підхопив агітпроп.

Скриншот сайту Bild

Однак у статті Bild немає жодного згадування про те, що німецьких фермерів обкрадають українські біженці. Журналісти поспілкувалися з кількома фермерами, які розповіли, хто саме, за яких обставин і скільки врожаю в них украв. При цьому жоден співрозмовник не порушував теми національної приналежності злочинців. Більше того, поліція, позиція якої представлена ​​у тексті, також не згадує про «українських біженців».

Автори матеріалу Bild поспілкувалися з представником німецької Державної асоціації комерційного плодівництва землі Баден-Вюртемберг Кетрін Вальтер (Kathrin Walter). З її слів, крадіжка врожаю — це не якесь нове явище в країні.

«…Це відбувається з того часу, як почалося вирощування фруктів. Щороку ми бачимо цю проблему на своєму радарі. Здебільшого це стосується полуничних полів, вишневих дерев чи винограду», — сказала вона, також не згадуючи українських біженців.

StopFake перевірив останні повідомлення німецької поліції про випадки крадіжки урожаю в фермерів. У жодному з них не повідомлялося, що до цього причетні українські біженці. В інформаційному просторі Німеччини також відсутні публікації, в яких причиною таких правопорушень вказувалися б українці. Це не перший випадок, коли російська пропаганда намагається дискредитувати українців за кордоном.

Раніше StopFake спростовував інформацію про те, що українські біженці нібито осквернили берлінську мечеть.