У Міністерстві національної оборони Румунії заявили, що інформація, яка поширюється в мережі, є вигадкою. Ні влада Румунії, ні румунська преса не повідомляли про пожежу на жодному зі складів палива на території країни.

У мережі поширюється інформація про те, що деякі «українські диверсанти з руху «Опір» у румунському місті Брагадіру нібито знищили паливний склад, який використовувався для зберігання палива для подальшого відправлення в Україну на потреби Збройних Сил України.

«Протестні настрої українців, які не бажають більше брати участь у знищенні власного народу, останнім часом стрімко розвиваються за наростаючою. Україна вже готова спалахнути зсередини масовим народним вибухом, протестне напруження досягло точки неповернення», – коментують новину деякі користувачі мережі.

На підтвердження цієї інформації користувачі мережі діляться однохвилинним відеороликом і фотографією пожежі на паливному складі.

Скриншот – facebook.com

Насправді ця інформація не відповідає дійсності. Пояснюємо, чому.

Першоджерелом цієї інформації, як вдалося з’ясувати StopFake, є англомовний канал Telegram Intel Republic. У публікації на ньому від 4 серпня йдеться про те, що, «за неперевіреними даними, склад палива, в якому були партії дизельного палива для української армії, було підпалено невідомими особами». Цей канал і опублікував першим відео пожежі, що поширюється в мережі.

За допомогою інструменту Osavul StopFake з’ясував, що в наступних публікаціях цього відео, переважно в російських пабліках, ця інформація поширювалася вже з посиланням на румунські ЗМІ, але з тим за самим застереженням: «за непідтвердженими даними».

Пізніше це повідомлення обросло новими деталями – у публікаціях говорилося, що інцидент стався у румунському місті Брагадіру, а також публікувалася нібито фотографія вибуху, а деякі користувачі розповсюдили карту з позначкою, де, ймовірно, і стався інцидент.

Скриншот – facebook.com

За допомогою зворотного пошуку за зображенням у Google журналісти StopFake з’ясували, що на фотографії, яка поширюється в мережі, зображено зовсім не вибух на паливному складі в Брагадіру, а пожежу в приватному будинку, розташованому в околицях міста.

Скриншот – impactnews24.ro

Румунські ЗМІ повідомляють, що будинок жителя Брагадіру спалахнув увечері 31 липня, причиною займання стало коротке замикання проводки. До пожежної служби звернулися сусіди, які й стали свідками інциденту.

Слід зазначити, що жоден із місцевих ЗМІ не повідомляв про нібито вибух на паливному складі на околицях Брагадіру. Більше того, за останній місяць про подібні інциденти немає публікацій і в румунських ЗМІ.

Що ж до відеоролика, то він, найімовірніше, не має ніякого стосунку до пожежі у Брагадіру. По-перше, на ролику можна побачити лише стовп диму, що не може бути прямим доказом гаданого вибуху на складі палива. По-друге, як відомо, пожежа у Брагадіру сталася ввечері (близько 19:57) – відео ж знято посеред дня, задовго до заходу сонця. По-третє, журналісти StopFake проаналізували карту, на якій відмічено місце гаданого інциденту. Ландшафт місцевості на відео не відповідає ландшафту околиць Брагадіру. Більше того, у зазначеному на карті місці та в окрузі немає паливних складів.

У Міністерстві національної оборони Румунії на своїй офіційній платформі InfoRadar підтвердили, що опублікований у мережі відеоролик було знято у місті Брагадіру чи іншому місці на території Румунії.

У відомстві заявили, що інформація, яка поширюється в мережі, є вигадкою. Ні влада Румунії, ні румунська преса не повідомляли про пожежу на жодному зі складів палива на території країни.

StopFake проаналізував канал у Telegram Intel Republic. Він був створений у травні 2022 року і з початку свого існування регулярно публікує англійською мовою дезінформацію про Україну, співзвучну з тим, що поширює кремлівський агітпроп.

Раніше StopFake вже аналізував пропагандистський наратив про існування в Україні якогось проросійського партизанського руху в матеріалі «Фейк: «Одеські партизани» пустили під укіс потяг із західною допомогою – фото».