Ця інформація не відповідає дійсності. Скриншот новини було підроблено, а в оригіналі статті на сайті AP йдеться про те, що поліція розслідує погрози проти художнього керівника церемонії відкриття Олімпіади Томаса Джоллі.

Користувачі соцмереж поширюють скриншот новини, нібито опублікованої на сайті американського агентства Associated Press, про те, що постановника шоу Томаса Джоллі на відкритті Олімпіади-2024 госпіталізували після удару блискавкою.

Агітпроп заявляє, що це «кара божа», «відповідь вищих сил» на «бісівське шоу».

Скриншот – vk.com

Росія різко відреагувала на церемонію відкриття літніх Олімпійських ігор-2024 у Парижі, критикуючи й поширюючи дезінформацію про моральний занепад Заходу та нібито неадекватних лідерів, які допускають такі шоу.

Новина про госпіталізацію художнього керівника церемонії відкриття Олімпіади-2024 Томаса Джоллі також повністю вигадана та спрямована на підкріплення кремлівської дезінформації.

Насамперед агітпроп використав сайт AP, щоб  створити підробку. Під час детальнішого аналізу можна побачити, наскільки фейковий скриншот неякісний і відрізняється від оригінального сайту американського інформагентства. По-друге, пошук на сайті AP показує, що новини про «удар блискавки» у Томаса Джоллі не існує. Натомість на сайті є новина про те, що поліція розпочала розслідування за фактом розпалювання ненависті після скарги художнього керівника церемонії відкриття Олімпійських ігор Томаса Джоллі на погрози вбивством. Саме цю новину агітпроп використав для створення фейку.

У повідомленні паризької прокуратури йдеться про те, що Джоллі подав заяву в поліцію через чотири дні після церемонії відкриття через погрози вбивством, «публічні образи» та «наклеп».

Скриншот – apnews.com

Раніше StopFake спростовував фейк про те, що перед Олімпіадою-2024 у Парижі кількість вуличних крадіжок нібито зросла в 10 разів, і що Олімпіада в Парижі нібито стала «найбільш негативно обговорюваною олімпіадою за останні 10 років».