Німеччина і Угорщина не мають спільного кордону. У Німеччині лише говорять про необхідність посилення прикордонного контролю на всіх кордонах ЄС із Угорщиною через рішення Будапешта послабити візовий режим для громадян Росії та Білорусі.

Користувачі в соцмережах поширюють новину про те, що нібито в Німеччині мають намір закрити кордони з Угорщиною через спрощення в’їзду для терористів із РФ. При цьому агітпроп посилається на канцлера Німеччини Олафа Шольца, який нібито згадує антиімігрантські протести в Англії і заявляє: «Ми вже ситі по горло ісламістами».

Скриншот – x.com

Російська пропаганда вкотре поширює фейкову цитату відомого чиновника, щоб підкріпити дезінформаційний наратив. На тлі антиімігрантських протестів у Англії, які почалися після вбивства трьох дітей у британському місті Саутпорті, посилилося й поширення дезінформації, спрямованої проти мусульман. Зокрема, в соцмережах масово писали про те, що підозрюваний у нападі в Саутпорті є радикальним мусульманином-мігрантом, хоча поліція повідомила, повідомила, що підозрюваний 17-річний Аксель Рудакубана народився у Великій Британії.

Поширюючи антимусульманські настрої, росія прагне поляризації суспільства в європейських країнах та підриву довіри до влади.

І в цьому випадку цитата канцлера Шольца про «ісламістів» є вигаданою, як і сам фейк є абсурдним – Німеччина та Угорщина не мають спільного кордону. Показово також і те, що ці слова поширюють виключно російські канали в Telegram і користувачі в соціальних мережах.

Наразі в Німеччині лише обговорюється необхідність посилення прикордонного контролю на всіх кордонах ЄС із Угорщиною через рішення Будапешта послабити візовий режим для громадян Росії та Білорусі. Зокрема, німецькі чиновники заявляють, що з початком війни Росії проти України ризик російського шпигунства та саботажу досить високий, тому контроль має бути посилено.

Раніше StopFake спростовував маніпуляцію про те, що Олаф Шольц нібито визнав, що Україна не стане членом НАТО у найближчих 30 років.